Meniu complet: 5 retete vegetariene pentru masa de Craciun.

Convinge-i si pe cei mai carnivori oaspeti ca a fi vegetarian nu inseamna sa mananci fara gust! Pregateste cateva retete vegetariene pentru masa de Craciun si fa-i sa nu simta nevoia de carne!

Decembrie e o luna in care incercam, cu totii, sa ne mentinem echilibrul. E atat de multa veselie, incat suntem tentati sa facem excese. De orice fel. Asa ca e complicat sa mananci echilibrat, cand vezi peste tot, in toate vitrinele si pe toate mesele, numai bunatati. Daca, insa, ai ales un stil de viata sanatos, e important sa il mentii si de Sarbatori, chiar daca bunicii te imbie cu tot felul de bucate traditionale, atunci cand ii vizitezi.

Chiar daca ai ales sa nu mai mananci carne, nu inseamna ca nu poti sa gatesti retete vegetariene pentru masa de Craciun, in asa fel incat sa ai un meniu complet si delicios! Incepe cu gustari, treci apoi la felul principal si incheie apoteotic: desert vegan delicios! Iata ce am selectat pentru tine de la Womansday.com.

5 retete vegetariene pentru masa de Craciun

1 Aperitiv cu brie si merisoare

E bine sa ai intotdeauna pe masa niste gustari mici, pe care sa le poti baga in gura dintr-odata. Dureaza 10 minute sa le pregatesti si inca 12 sa le coci. Ingredientele sunt pentru 20 de portii.

Ingrediente

400 grame foietaj

1 ou batut

150 grame branza brie

6 linguri sos de merisoare

frunze de cimbru, pentru ornat

Preparare:

Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Pune hartie de copt intr-o tava.

Decongeleaza foietajul si unge-l cu ou batut, apoi taie-l in aproximativ 40 de patrate mici. Pune patratele unul peste altul, doua cate doua. Vei avea 20 de patrate suprapuse. Baga-le la cuptor si coace-le 10 minute. Scoate-le.

Taie felii mici de branza brie si pune-le peste patratele de foietaj. Pune la cuptor pentru 1-2 minute, astfel incat sa se topeasca branza. Asaza patratelele cu branza pe o farfurie larga si orneaza-le cu un strop de sos de merisoare pe fiecare si, daca vrei, cu frunze de cimbru.

2 Muffins din cartofi

Cand combini cartofi cu branza, smantana, usturoi si unt, nu poti da gres. Asa ca pune si aceste gustari pe lista de retete vegetariene pentru masa de Craciun. Ingredientele sunt pentru 12 portii.

Ingrediente:

spray cu ulei vegetal

800 grame cartofi

2 linguri unt

2 catei de usturoi

1/4 cani smantana

1/2 lingurita sare

piper negru

1 cana branza Cheddar razuita

2 linguri cimbru proaspat sau 1 lingura cimbru uscat

Preparare:

Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Da cu spray o tava de muffins cu 12 forme.

Foloseste un feliator ca sa tai cartofii in felii subtiri.

Pune untul si usturoiul intr-un bol mic si da-le 30 de secunde la microunde. Apoi, adauga smantana, sare si piper. Amesteca bine.

Pune felii de cartofi in formele de muffins, pana la jumatatea formei. Toarna in fiecare forma 1/2 lingura din amestecul cu smantana, apoi presara cimbru, Pune apoi jumatate din cantitatea de branza peste briose. Completeaza cu restul de felii de cartofi, pune restul de amestec de smantana si cimbrul ramas. Acopera lejer cu folie de aluminiu si coace 35 de minute.

Scoate briosele de cartofi din cuptor, indeparteaza folia de aluminiu si pune branza ramasa deasupra fiecareia. Mai coace inca 10 minute. Lasa-le sa stea 5 minute inainte de a le scoate din forme.

3 Mamaliga cu branza de capra si ciuperci

In loc de mamaliga cu sarmale, incearca ceva diferit! Tot cu mamaliga, dar cu altfel de topping!

Ingrediente:

2 cani malai

8 cani apa

1 3/4 lingurita sare

2 lingurite unt

1 1/2 linguri ulei de masline

1 ceapa mare, feliata

2 catei de usturoi

500 grame ciuperci champignon, feliate

350 grame baby spanac

80 grame branza de capra

3/4 cana branza ricotta

2 lingurite frunze de cimbru, maruntite

Preparare:

Preincalzeste cuptorul la 180 de grade.

Pune un vas cu 6 cani de apa pe foc si fierbe apa. Treptat, adauga malai, amestecand rapid, ca sa nu se formeze cocoloase. Da focul mic si amesteca mamaliga. Treptat, mai adauga apa. Dupa ce ai terminat de pus apa, mai tine mamaliga pe foc inca 30 de minute. La final, adauga untul si amesteca.

Pune intr-o tigaie mare sau wok, la foc mediu, ulei de masline. Adauga ceapa si caleste-o in jur de 20 de minute, presara sare si piper, apoi pune ceapa deoparte. In acelasi vas, mai pune o lingura de ulei de masline si gateste impreuna ciupercile cu usturoi, pana se inmoaie. Adauga apoi spanacul si amesteca pana se inmoaie. Cand sunt gata, pune ceapa gatita peste ele si amesteca.

Intinde mamaliga intr-o tava dreptunghiulara, dar mai inalta. Pune pe deasupra amestecul de ciuperci cu ceapa. Apoi, acopera cu ricotta si felii de branza de capra. Coace mamaliga 20 de minute, pana se topeste branza. Serveste cu cimbru proaspat pe deasupra.

4 Preferata familiei – lasagna vegetariana

Dureaza doar 10 minute sa pregatesti o lasagna mare, cat pentru 12 persoane. Iti mai trebuie 35 de minute in care sa o coci si… gata!

Ingrediente

1 pachet foi de lasagna

1 ceapa medie, tocata

2 catei de usturoi, zdrobit

3 linguri ulei de masline

4 cani cu sos marinara sau sos de rosii

285 grame spanac

450 grame branza ricotta

340 grame branza de vaci

2 linguri patrunjel, tocat fin

sare

piper

2 cani mozzarella razuita

Preparare

Preincalzeste cuptorul la 190 de grade Celsius si pune gratarul la mijloc. Unge cu ulei un vas de 33X22 cm.

Decongeleaza spanacul si stoarce-l bine de apa. Amesteca intr-un bol spanacul cu ricotta, branza de vaci si patrunjelul. Asezoneaza cu sare si piper.

Separat, pune ulei intr-un vas mediu si soteaza ceapa si usturoiul aproximativ cinci minute. Adauga-le apoi peste amestecul de branza.

Asambleaza lasagna: pune sos marinara sau de rosii in tava, apoi intinde foi de lasagna. Acopera cu amestecul de branza si spanac. Repeta aceeasi operatiune de inca doua ori. Vei avea trei randuri de foi, trei de branza si spanac si trei de sos.

Acopera lasagna cu folie de aluminiu si coace-o 20 de minute. Apoi descoper-o si mai pune la cuptor inca 5 minute, ca se rumeneasca deasupra. Mananca lasagna calda! Nu poate lipsi de pe lista cu retete vegetariene pentru masa de Craciun!

5 Placinta cu budinca de ciocolata vegana

Pe lista cu retete vegetariene pentru masa de Craciun nu poate sa nu existe si o placinta! Dureaza 10 minute sa o pregatesti si inca 10 sa o coci. Convenabil, nu? Aceste cantitati sunt pentru 8-10 persoane.

Ingrediente:

1 cana migdale

1 cana nuci pecan

1 cana curmale, fara samburi

1/2 lingurita sare

350 grame tofu moale

1/2 cana cacao

1/4 cana sirop de artar

1/4 cana suc de mere

1/4 cana lapte vegetal

1/4 lingurita sare

1/4 lingurita cafea instant (optional)

Preparare:

Pune migdalele, nucile pecan, curmalele si 1/4 lingurita de sare in robotul de bucatarie, Pulseaza pana cand se faramiteaza bine. Daca nu formeaza inca un amestec asemenator cu aluatul, adauga 2 linguri de apa si amesteca din nou.

Pune acest aluat intr-o forma de placinta si preseaza pe fund si margini.

Pune intr-un blender tofu, pudra de cacao, sucul de mere, siropul de artar, laptele, putina sare si cafeaua instant. Amesteca totul pana se formeaza o crema moale. Varsa acest amestec peste crusta de tarta si intinde bine. Pastreaza tarta la frigider cel putin 12 ore. Serveste-o cu frisca de cocos si bucati de ciocolata neagra.

FOTO: Guliver

Citeste si: Cum sa ai un regim vegetarian sanatos.