Negresa fara zahar si faina nu e deloc o dezamagire, asa cum – gresit – ai putea sa crezi! Are nuci si curmale si e delicioasa! Mai ales ca poti manca destul de multa fara sa te ingrasi!

Cateodata, ti-e pofta de o prajitura negresa, dar te abtii, pentru ca vrei sa eviti zaharul, uleiul si faina. Ti se pare ca, daca faci prajituri dupa altfel de retete decat cele clasice, nu vor iesi prea bune? E o idee preconceputa! Aceasta reteta de negresa fara zahar si faina, de la Mindbodygreen.com, are nuci, seminte de in si curmale, care inlocuiesc ingredinetele clasice cu succes.

Cum sa faci negresa fara zahar si faina

Aceasta negresa fara zahar si faina nu are exact acelasi gust cu cea cu care te-a obisnuit mama ta si e normal sa fie asa! In schimb, e delicioasa si poti manca fara grija ca te ingrasi. Ingredientele sunt pentru noua portii.

3 linguri seminte de in rasnite

90 ml apa

2 sfecle galbene, tocate

2 linguri apa

1 cana fulgi de ovaz

1/4 cana nuci maruntite

6 curmale fara samburi (de preferat sa fie Medjool)

3/4 cana chipsuri vegane de ciocolata, semidulci

1/4 cana pudra de cacao neindulcita

1/2 lingura cafea instant

1 lingurita extract de vanilie

1/4 lingurita sare

Preparare:

Amesteca intr-un bol mic semintele de in cu 90 de mililitri de apa. Lasa-le sa se inmoaie 15 minute.

Curata de coaja sfecla, apoi toac-o marunt. Pune sfecla intr-un bol rezistent la microunde si adauga cele doua linguri de apa ramase. Baga bolul in cuptorul cu microunde pentru 10-12 minute, la nivel ridicat.

In timp ce sfecla se gateste, adauga ovazul intr-un robot de bucatarie sau blender si amesteca pana cand capata consistenta de faina, aproximativ un minut. Apoi adauga nucile si curmalele, pasand pana cand obtii o pasta, aproximativ doua minute.

Preincalzeste cuptorul aragazului la aproximativ 180 de grade Celsius.

Cand sfecla e inmuiata, scurge apa si adauga sfecla in blender, impreuna cu restul ingredientelor. Pulseaza pentru inca trei-cinci minute, pana cand intreaga compozitie e ca o pasta moale.

Unge cu putin ulei o tava de 20X20 centimetri si varsa aluatul in ea. Coace negresa fara zahar si faina pentru aproximativ 25 de minute. Raceste-o complet inainte de a o taia.

Atentie, daca nu gasesti sfecla galbena, poti folosi si sfecla rosie, doar ca aceasta face mai multa murdarie. De asemenea, daca ai niste curmale cam uscate, le poti hidrata in apa inainte de a le folosi.

FOTO: Guliver

Citeste si: Prajituri de casa in versiuni sanatoase: trucuri de preparare.