Am auzit de multe ori recomandarea de a consuma pepene rosu pe canicula, mai ales daca vrem sa slabim, deoarece hidrateaza si potoleste pofta de dulce. De aceea, am ramas surprinsa sa citesc pe diferite site-uri ca pepenele rosu ingrasa si ca poate fi trecut pe lista cu alimente interzise in dieta, asa ca am cautat mai multe informatii pe acest subiect.

De ce se crede ca pepenele rosu ingrasa? Potrivit Nytimes.com, controversa legata de pepenele rosu a plecat de la  indicele glicemic mare al acestui aliment. Acest lucru ar arata ca pepenele rosu este bogat in carbohidrati si ca ar creste nivelul de glucoza din sange, ceea ce, dupa cum bine stii, duce la kilograme in plus pe cantar.

Zaharul este „neutralizat“ de cantitatea mare de apa din compozitie

Mai nou, multi oameni nu mananca pepene rosu pe motiv ca este foarte dulce, ceea ce inseamna ca are un continut ridicat de zahar si face rau siluetei. Cantitatea de zahar din pepenele rosu este insa mult mai mica decat cea din alte fructe, spune Jennifer McDaniel, dietetician si purtator de cuvant al Academiei Americane de Nutritie si Dietetica. „In timp ce o ceasca de pepene rosu taiat cubulete contine 9 grame de zahar, o banana medie sau o ceasca de coacaze au fiecare cate 14-15 grame de zahar. Chiar daca are un indice glicemic ridicat, pepenele rosu nu creste nivelul de zahar din sange, deoarece contine multa apa, care da senzatia de satietate si taie pofta de mancare“, sustine specialistul in nutritie.

Pepenele rosu ingrasa? Nu, atat timp cat este consumat cu moderatie!

Dieteticienii ne recomanda sa mancam doua portii de pepene rosu pe zi (taiat bucati mici, nu mai mult de o ceasca), de preferat dimineata si dupa-amiaza, astfel incat sa avem parte de o gustare sanatoasa, care nu ingrasa. Acest desert racoritor este bogat in substante nutritive, vitaminele A, B, C si potasiu, dar si in licopen, un antioxidant responsabil pentru culoarea rosie a pepenului.

Previne bolile de inima

Multe studii arata ca licopenul previne bolile cardiovasculare, fiind recunoscut pentru faptul ca reduce riscul de a face infarct, si ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Oamenii de stiinta considera ca licopenul este eficient si in lupta cu cancerul, desi studiile realizate nu au confirmat inca foarte clar acest lucru.

Care sunt cele mai bune soiuri de pepene rosu

Rosiile gatite contin o cantitate mai mare de licopen decat cele proaspete, insa nu o egaleaza pe cea care se gaseste in pepenele rosu, sustine Penelope Perkins-Veazie, profesor la Universitatea Carolina de Nord, din Raleigh. Pepenele rosu este o sursa mai buna de licopen decat cel galben. De asemenea, pepenele rosu cu putine seminte este cel mai bun pentru sanatate.

Are putine calorii

Spre deosebire de celelalte fructe si legume, licopenul din pepenele rosu se absoarbe repede in corp. De asemenea, aceste aliment racoritor de vara, considerat atat fruct, cat si leguma, nu contine grasimi si hidrateaza corpul, pentru ca are in compozitie multa apa. In plus, are putine calorii, pentru ca o ceasca mica cu felii de pepene rosu furnizeaza corpului doar 45 de calorii.

Foto: Guliver

Te poate interesa si: Pepene rosu vs pepene galben. Care e mai bun?.

Daca ti-a placut acest articol, da like paginii noastre de Facebook  sau aboneaza-te la newsletter si o sa gasesti acolo si mai multe astfel de informatii!