Reteta de empanadas nu e deloc una complicata. Poti face chiar tu aluatul, dar poti folosi si unul cumparat. Umpluturile pot fi dulci sau sarate. Reteta Marthei Stewart e facuta cu umplutura din branza de capra si legume la gratar!

Empanadas sunt un fel de placinte umplute. Isi au originea in Spania, dar sunt foarte des intalnite si in America Latina. Denumirea vine de la verbul “empanar”, care inseamna sa infasori sau sa imbraci in aluat. Orice reteta de empanadas se face prin a umple aluatul – care poate fi facut in casa, ca de paine, sau foi cumparate – cu un amestec de carne, branza, legume sau alte ingrediente. Umpluturile pot fi dulci sau sarate.

Reteta de empanadas, varianta Marthei Stewart

Reteta de empanadas de pe Marthastewart.com e una de baza. Dupa ce le faci, poti sa infasori in folie de plastic fiecare placinta si sa o congelezi pana la trei luni. Apoi, doar o scoti din congelator si o pui in cuptor, sa o rumenesti frumos.

Pregatirea pentru aceasta reteta de empanadas dureaza o ora, iar timpul total este de doua ore. La final, vei avea opt portii.

Ingrediente pentru umplutura

2 capatani de usturoi

1 mana de patrunjel, tocat fin

2 linguri branza de capra moale

Sare

Piper

1/2 vanata

1/2 dovlecel

1 andiva

2-3 cepe verzi

1 ceapa rosie

2 ardei rosii

Ingrediente pentru aluat

4 cani faina, plus inca putina pentru a acoperi blatul de lucru

2 lingurite praf de copt

2 lingurite sare

1/2 cana unt rece, taiat in cuburi mici

1 cana apa rece

1 ou mare, batut cu 1 lingura de apa

Preparare

Incepe sa faci reteta de empanadas cu prepararea umpluturii. Vei face o reteta vegetariana. Coace usturoiul intreg, in cuptor. Dupa ce este copt, decojeste cateii de usturoi si apoi paseaza-i bine intr-un bol. Adauga patrunjelul tocat, branza de capra, sare si piper, apoi amesteca totul bine.

Gateste pe gratar legumele mari taiate in felii, iar ceapa verde intreaga. Cand sunt gata, toaca legumele marunt, apoi adauga-le peste amestecul de branza cu usturoi

Pregateste aluatul: amesteca intr-un bol faina, praful de copt si sarea. Adauga untul si foloseste-ti degetele ca sa il amesteci cu ingredientele uscate, pana cand obtii un amestec faramicios. Adauga apoi atata apa rece cat sa obtii un aluat ferm.

Taie aluatul pentru empanadas. Intinde aluatul si apoi taie-l in forma de cercuri medii, cam cat o farfurie. De asemenea, poti face bilute de aluat pe care apoi sa le intinzi in forma rotunda.

Pune apoi cate o lingura-doua de umplutura pe fiecare jumatate de cerc de aluat, impatureste pe jumatate empanada si fixeaza-i marginile cu degetele, rasucind usor aluatul. Cantitatea de umplutura pe care o pui depinde de cat de mari alegi sa faci cercurile de aluat.

Poti sa pastrezi la congelator aceste empanadas pana cand vrei sa le coci sau le poti coace imediat.

Ca sa coci empanadas, preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Pune hartie de copt intr-o tava, apoi aseaza empanadas pe ea. Amesteca oul cu o lingura de apa, apoi unge fiecare empanada cu acest amestec de ou. Coace-le pana cand devin aurii, aproximativ 30-40 d minute, schimband pozitia tavii in cuptor la jumatatea timpului.

FOTO: Guliver

Citeste si: Reteta zilei. Cheesecake fara coacere – reteta Martha Stewart.