prajitura cu morcovi

Prajitura cu morcovi este unul dintre cele mai populare deserturi. Preparata in numeroase variante, in functie de imaginatia si gustul fiecaruia, este, de fiecare data un desert care ii cucereste pe invitati. Pentru astazi, noi iti propunem o reteta de prajitura cu morcovi care are un topping de branza absolut delicios. In plus, este si sanatoasa, si saraca in calorii.

Prajitura cu morcovi pe care ti-o propunem azi este bogata in arome insa, spre deosebire de multe alte preparate dulci, are putine calorii si poate fi consumata cu incredere si ca mic-dejun. Deci, are morcovi, dar nu si unt, faina alba, rafinata sau zahar. Este bogata in proteine, dar saraca in calorii.

Pentru cea mai buna textura si aroma, foloseste doua cani pline si jumatate de morcovi gratinati si nu incerca sa ii inlocuiesti cu baby morcovi sau morcovi proaspeti razuiti, care au o textura ce nu se potriveste deloc in aceasta reteta si care nu se vor inmuia suficient in timpul coacerii.

In plus, majoritatea retetelor de prajitura cu morcovi au in compozitie nici mai mult nici mai putin de o ceasca de unt sau ulei, pentru a le face mai pufoase. In aceasta reteta, insa, in loc de unt se foloseste iaurt grecesc. Acesta confera aceeasi hidratare preparatului ca si untul sau uleiul dar, in plus, adauga si un plus de proteine.

De asemenea, zaharul rafinat si indulcitorii au fost inlocuiti cu alte doua ingrediente: siropul de artar si extract stevia (il gasesti in magazinele cu condimente sau online).

Atentie! Daca vrei sa folosesti faina fara gluten, ia in calcul, pentru aceasta reteta, urmatoarele cantitati:

1 cana de faina de mei – 120 g
3/4 cana de faina tapioca – 90 g
1/2 cana de faina de orez brun – 60 g

Prajitura cu morcovi

INGREDIENTE

Pentru prajitura
2 1/4 cani de faina integrala sau fara gluten
2 1/4 lingurite de praf de copt
3/4 lingurite de bicarbonat de sodiu
2 1/2 lingurite de scortisoara macinata
3/4 lingurite de nucsoara
1/2 lingurita de sare
2 lingurite de ulei de cocos sau unt nesarat, topit la temperatura camerei si gatit usor
3 albusuri mari, la temperatura camerei
1 lingurita (15 ml) de esenta de vanilie
1/2 de ceasca de (120 g) de iaurt grecesc degresat
1/4 de ceasca (60 ml) de sirop de artar
1 1/2 lingurita de extract de stevia
3/4 de cana (180 ml) de lapte degresat
2 1/2 cani (265 g) de morcovi caliti (aproximativ 4-5 morcovi care, in prealabil, au fost curatati
de coaja)

Pentru glazura
1 cana (240 g) de iaurt grecesc degresat
30 g de crema de branza greceasca sau iaurt grecesc gras
1 1/4 lingurita de extract de baton de vanilie

Mod de preparare

Pentru prepararea acestei prajituri cu morcov, incalzeste cuptorul la 180 de grade. Decupeaza hartie de copt si pune-o pe o tava de prajitura. Presara pe hartia de copt putin ulei special antiaderent..

Intr-un bol mare, amesteca faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scortisoara, nucsoara si sarea. Intr-un bol separat amesteca uleiul de cocos, albusurile si vanilie. Adauga iaurtul grecesc si amesteca pana ce compozitia se omogenizeaza. Adauga apoi siropul de artar si extractul de stevia.

Continua prin a adauga, alternativ, amestecul de ingrediente uscate (acela cu faina) si pe cel de ingrediente umede (acela cu lapte), incepand si terminand cu amestecul de faina. Amesteca pana ce toate ingredientele sunt foarte bine incorporate (Pentru rezultate mai bune, adauga ingredientele impartite in patru parti egale).

La final, adauga morcovii caliti, amestecand cu grija, de jos in sus.

Imparte compozitia in doua parti egale pe care sa le coci in cuptor in tavi separate, timp de 24-28 de minute, la 180 de grade. Vezi ca s-a copt daca atunci cand introduci o scobitoare aceasta iese curata. Scoate tavile din cuptor si lasa prajitura sa se raceasca, intorcand-o pe partea celalta si indepartand hartia de copt.

Pentru compozitie si glazura, amesteca, intr-un bol de marime medie, iaurtul grecesc cu branza grasa din iaurt grecesc si cu stevia. Amesteca totul cu un mixer, pana ce compozitia devine frumoasa.

Pentru a asambla prajitura, pune o parte destul de consistenta de crema de iaurt peste unul dintre blaturi si acoperiti cu al doilea blat. Adauga si peste acesta restul de crema. Poti pune la frigider prajitura pentru cateva ore, inainte de a o savura.

Daca nu stiai inca, morcovii fac parte dintre cele cinci alimente care sunt mai sanatoase daca au fost gatite.

O portie de prajitura cu morcov are 200 de calorii.

Foto: Guliver