Retete pentru cina cu seminte de chia. 2 idei care nu sunt dulci!.

Retete pentru cina cu seminte de chia care sa nu fie dulci? Da, se poate, desi majoritatea ideilor sunt dulci! Gateste aceste seminte si in retete sarate, ca sa te poti bucura mai des de beneficiile lor!

E imposibil sa nu fi auzit pana acum despre beneficiile semintelor de chia in alimentatie. In general, acestea sunt consumate in preparate dulci, la micul dejun: budinci, smoothie-uri, cu iaurt sau in prajituri. Cei de la Mindbodygreen.com au rasfoit “Cartea de retete cu chia” a lui Janie Hoffman si au descoperit acolo o multime de retete sarate. Au selectat doua retete pentru cina cu seminte de chia.

2 retete pentru cina cu seminte de chia

Fasole alba cu varza kale

Daca vrei sa ai masa gata in mai putin de 30 de minute, e bine sa iei in calcul niste retete pentru cina cu seminte de chia. Poti servi aceasta fasole ca fel principal. In loc de varza kale poti folosi si baby spanac. Ingredientele sunt pentru trei portii.

Ingrediente:

2 linguri ulei de masline extravirgin

1 ceapa rosie mica, tocata

2 catei de usturoi, tocati marunt

140 grame varza kale (sau baby spanac)

Sare de mare

Piper proaspat rasnit

1/8 lingurita fulgi de ardei iute

1 1/2 cana supa de legume

1/4 cana seminte de chia

1 lingurita suc de lamaie sau otet balsamic

1/2 lingurita rozmarin sau cimbru proaspat, tocat fin

1 cana fasole alba, fiarta sau conservata

1/4 cana patrunjel proaspat, tocat

Preparare

Incinge uleiul intr-o tigaie adanca, la foc mediu. Adauga ceapa si caleste-o pana cand se inmoaie, aproximativ cinci minute. Adauga usturoiul si gateste-l 30 de secunde. Adauga varza kale, pune sare, piper, fulgii de ardei iute, supa, semintele de chia, sucul de lamaie si rozmarinul (sau cimbrul). Adu la punctul de fierbere, la foc mare. Cand fierbe, redu focul la mediu si gateste, fara capac, amestecand din cand in cand, pana cand varza se inmoaie, in jur de cinci minute.

Adauga fasolea si contina sa gatesti, amestecand, inca trei minute. Adauga patrunjelul si potriveste gustul, apoi serveste.

Peste la gratar cu pesto de chia

Daca vrei sa consumi mai multe grasimi Omega-3, e o idee buna sa combini seminte de chia cu peste. Una dintre cele doua retete pentru cina cu seminte de chia selectate are halibut, dar poti folosi si alt tip de peste. Ingredientele sunt pentru doua portii.

Ingrediente

1 lingura seminte de chia (alba sau neagra)

3 linguri apa

1/2 cana nuci

1/4 cana seminte de pin sau migdale

2 catei de ustoroi, zdrobiti

1 legatura busuioc proaspat (doar frunzele)

1 1/4 lingurita sare de mare

1/4 lingurita piper rasnit

3/4 cana ulei de masline extravirgin

2 fileuri de peste, groase de 2.5 cm (halibut sau altceva)

1 lingura ulei de masline extravirgin

Preparare

Ca sa faci pesto, amesteca intr-un bol mic seminte de chia si apa, apoi lasa-le sa se hidrateze 20 de minute. Vei obtine 1/4 cana de gel de chia.

Pune intr-un robot de bucatarie nucile, semintele de pin, usturoiul, gelul de chia, busuiocul, 1 lingurita de sare si piperul. Pulseaza pana cand le toci intr-o pulbere grunjoasa. Adauga uleiul de masline si pulseaza inca putin. Gusta si corecteaza gustul, daca e nevoie. Vei folosi un sfert din sosul pesto obtinut. Ce ramane poti pastra in frigider, intr-o caserola care se inchide ermetic, pana la trei zile (sau il poti congela pana la trei luni).

Incinge gratarul. Unge pestele cu ulei si pune-l pe gratar cu pielea in sus. Gateste pestele nu mai mult de patru minute, apoi intoarce-l si gateste-l si pe partea cu piele inca sase minute. Pune pestele pe o farfurie si presara-l cu carnea ramasa. Acopera cu folie de aluminiu si lasa pestele sa stea cinci minute, ca sa se termine procesul de gatire. Cand servesti, acopera fileul de peste cu o lingura de sos pesto de chia.

FOTO: Guliver

Citeste si: Semintele de chia sunt ingredient minune in dieta raw.