Nu trebuie sa ai intoleranta la gluten ca sa incerci un desert care foloseste migdale, ovaz sau soia in loc de faina. Nucile sau alte cereale integrale sunt chiar mai gustoase, nefiind procesate, si imbunatatesc prajiturile. Azi iti recomandam briose fara gluten!

Descoperirea noastra: briose fara gluten cu migdale, mac si portocale. Sunt absolut delicioase! Migdalele sunt dulci si au un gust intens de nuca, iar portocalele aromatizeaza briosele foarte placut.

Poti face briosele cu faina de migdale, cumparata din comert, insa, poti sa folosesti migdale macinate acasa pe post de faina. Noi preferam a doua varianta fiindca migdalele proaspat macinate au un gust mai intens si dau o textura mai bogata brioselor. Si se si combina foarte bine cu semintele de mac!

Briose fara gluten si zahar

Pe lista ingredientelor mai este si ulei de cocos si sirop de agave. Ne plac fiindca sunt alternative sanatoase la zahar si alte uleiuri vegetale.

Briose fara gluten – Bine de stiut: Glutenul este cel care ajuta faina sa creasca, implicit, face prajiturile pufoase. Neavand faina, aceste briose nu vor creste la fel de mult, asa ca nu te speria!

Ingrediente pentru 12-14 briose fara gluten:

3 oua

2 linguri de sirop de agave

3 linguri de ulei de cocos

1 lingurita de extract de vanilie

¼ ceasca de suc de portocale

2 linguri de coaja de portocala rasa

1 1/3 ceasca de migdale macinate fin

1 lingura de seminte de mac

1 lingurita de praf de copt

1 lingurita de bicarbonat de sodiu

¼ lingurita sare

Briose fara gluten – Preparare:

Preincalzeste cuptorul la 176 de grade.

Poti adauga la aceste briose fara gluten si afine sau mere!

Combina ouale, siropul de agave, uleiul de cocos, sucul si coaja de portocale. Bate-le cu un tel pana obtii o compozitie pufoasa.

Separat, combina faina de migdale, semintele de mac, praful de copt, bicarbonatul de sodium, sarea si extractul de vanilie.

Adauga ingredientele uscate peste cele umede si amesteca bine ca sa nu formeze cocoloase. Cand compozitia s-a omogenizat complet, repartizeaz-o in formele de briose – 2/3 din fiecare briosa ar trebui umpluta cu aluat si nu mai mult fiindca s-ar putea sa dea pe dinafara.

Coace aceste briose fara gluten 15-20 de minute. Verifica-le cu o scobitoare, iar cand o scoti curata inseamna ca briosele s-au copt si in interior.

Foto: Guliver