Serveste portii mici, pe principiul delicateselor

 Budinca de conopida si brocoli, fierbinte, gustoasa si consistenta poate fi partea frumoasa a zilelor mohorate si reci. Bonus: se prepara usor si rapid iar elementul surpriza este un sos bechamel!

Conopida si brocoli se combina foarte bine impreuna, insa ce face aceasta budinca sa fie speciala este deliciosul sos bechamel care „leaga” legumele. Daca nu ai mai facut pana acum un astfel de sos, trebuie sa stii ca necesita putin mai multa atentie din partea ta pentru ca se poate intampla sa faca usor cocoloase sau chiar sa nu se lege cum trebuie.

Budinca de conopida si brocoli este savuroasa si datorita parmezanului

Clasicul sos bechamel se face cu unt, faina si lapte, ingrediente care se combina pe foc si se fierb pana cand se ingroasa. Ti-am dat in reteta de mai jos toate instructiunile de care ai nevoie ca sa faci sosul asa cum trebuie. Ineditul acestui sos consta insa si in combinarea lui cu parmezan ras, ingredientul cheie care adauga un plus de savoare legumelor. Iti recomand sa cumperi o bucata de parmezan de calitate. Atentie la cantitatea: savureaza ca pe o delicatesa o portie mica, numarul caloriilor este mult peste ceea ce putem numara fara sa ne speriem!

Ingrediente pentru budinca de conopida si brocoli cu sos bechamel:

50 grame de unt

2 linguri de faina

500  ml de lapte

70 grame de parmezan ras

1 conopida potrivita

1 brocoli mare

sare si piper

Preparare:

Pune untul intr-o tigaie pe foc mediu si topeste-l. Adauga faina si gateste compozitia, amestecand incontinuu, timp de doua-trei minute, pana cand se formeaza bule.

Sos Bechamel

Indeparteaza compozitia de unt si faina de pe foc si toarna peste ea, gradual, laptele, amestecand constant, dar usor. Laptele trebuie sa fie cald ca sa nu se formeze cocoloase iar budinca de conopida sa se topeasca in gura, la final. Pune din nou compozitia pe foc si gateste-o, amestecand, timp de cinci minute, pana cand incepe sa fiarba si se ingroasa. Foloseste un tel pentru a evita formarea cocoloaselor de faina. Ia sosul de pe foc si adauga o treime din parmezan. Asezoneaza cu sare si piper, acopera cu o folie protectoare (pentru a preveni formarea unei cruste) si lasa sa se raceasca.

Budinca de conopida si brocoli

Spala si rupe conopida si broccoli in florete si pune-le la fiert timp de 5-7 minute in apa clocotita si sarata. Scurge-le bine si aseaza-le intr-o tava de yena. Toarna deasupra sosul, presara parmezanul ramas si pune tava la cuptor pentru cinci minute sau pana cand parmezanul se topeste si devine auriu. Serveste budinca de conopida si brocoli calda.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver