O reteta sofisticata pentru weekend

In locul traditionalului orez cu lapte, poti incerca o budinca de orez cu vanilie si scortisoara. Este putin mai complicata, insa merita toata osteneala!

Budinca de orez este un preparat care se gaseste in orice colt al

lumii. Retetele pot varia insa destul de mult, in functie de metodele de preparare (la cuptor sau pe foc), dar si de ingredientele folosite (cele mai comune sunt orezul, laptele, ouale, condimentele: vanilie, fistic, lamaie, ghimbir etc).

Ne-am oprit asupra unei retete mai aromate de budinca de orez cu vanilie si scortisoara.

Este o idee excelenta de desert, insa o poti manca si ca atare, nu neaparat dupa masa.

In plus, iti recomand sa o consumi ziua si nu seara, pentru ca este destul de calorica (orezul are multi carbohidrati, iar, pe deasupra, mai contine si zahar si frisca)

Ingrediente:

– 3 cesti de lapte

– 1 ceasca de frisca lichida

– 1 pastaie de vanilie

– 6 linguri de zahar

– 1 pastaie de scortisoara

– sare

– un praf de nucsoara macinata

– 1/2 ceasca de orez cu bob lung

– 2 albusuri

– 1 lingurita de unt nesarat

Preparare:

Amesteca o ceasca de lapte, frisca lichida, pastaia de vanilie, sase linguri de zahar, scortisoara si nucsoara, si pune-le, intr-o oala medie, pe foc. Dupa ce compozitia a dat in fiert, ia oala de foc si las-o sa se raceasca in jur de 30 de minute, acoperita.

Fierbe orezul, scurge-l si da-l deoparte. In apa de la orez, adauga un praf de sare.

Scoate pastaile de vanilie si de scortisoara din compozitia cu lapte. Razuie semintele de pe pastai si pune-le inapoi. Adauga orezul peste compozitia de lapte si pune budinca din nou pe foc. Gateste-o la foc mic pana cand scade, amestecand continuu ca sa nu se lipeasca (in jur de o ora).

Separat, intr-un bol mic, amesteca cele doua albusuri si cele doua cesti de lapte ramase. Adauga mixtura aceasta peste orez si omogenizeaza bine compozitia. Amesteca constant pana cand se ingroasa, ar trebui sa dureze 10-15 minute. Apoi, adauga o lingurita de unt si amesteca. Ia budinca de pe foc, pune-o in boluri si las-o sa se raceasca, apoi transfer-o in frigider pentru doua-trei ore.

Cand esti gata sa servesti budinca de orez, decoreaz-o cu pudra de scortisoara si coaja de lamaie.

Text: Andreea Marinescu, Goto: Guliver