O altfel de reteta de cartofi la cuptor

Cartofi frantuzesti in meniu? Doar din cand in cand si mai ales in zilele reci de toamna, cand avem nevoie de o mancare mai consistenta si mai satioasa, care sa ne si rasfete.

Americanii o numesc comfort food, iar cartofii, cu siguranta, se incadreaza in aceasta categorie. In locul nesanatsilor cartofi prajiti, va ispitim cu o reteta cu mai putin ulei, dar totusi cu multe calorii: cartofi frantuzesti. Sunt niste cartofi la cuptor, peste care se adauga un sos delicios de smantana si lapte (sosul variaza si poate contine si cascaval, branzeturi, oua, unt etc).

Cartofi frantuzesti si salata verde, reteta pentru un pranz ideal in zilele reci

Desi cartofii frantuzesti sunt mai sanatosi decat cei prajiti, sunt totusi un preparat caloric; cartofii in sine contin multi carbohidrati, iar sosul contine multe grasimi. Recomandarea este sa faci cartofi frantuzesti doar din cand in cand si sa degusti o portie mica; se potrivesc mai ales cand afara este frig si ii servesti fierbinti.  De asemenea, savureaza-i alaturi de o salata, mai degraba decat langa carne, ca sa nu inmultesti numarul de calorii.

Ingrediente pentru 3 portii de cartofi frantuzesti:

1/2 kilogram de cartofi

1 catel de usturoi

150 ml de smantana

150 ml de lapte

25 grame de unt

nucsoara proaspata

sare si piper

Preparare:

Curata cartofii de coaja si taie-i feliute subtiri, pe rotund. Pune-i intr-un bol si clateste-i de cateva ori cu apa rece ca sa-i cureti cat mai bine de amidon. Sterge-i cu un servetel, ca sa indepartezi excesul de apa si aranjeaza-in intr-o tava, unsa in prealabil cu unt.

Pune un strat de cartofi, asezoneaza-i cu usturoi, sare si piper si continua si cu celelalte straturi si cu condimentele.

Separat, amesteca smantana cu laptele, astfel incat sa obtii o compozitie omogena. Toarn-o peste cartofi, presara nucsoara si deasupra pune si untul taiat feliute subtiri. Baga tava in cuptor (la 150 de grade), pe raftul cel mai de sus al acestuia, si gateste cartofii frantuzesti in jur de o ora si jumatate, pana cand se inmoaie si devin aurii.

Daca nu esti fana lactate sau, pur si simplu, tii la silueta si iti este teama sa mananci cartofi frantuzesti, poti incerca o varianta mai light: cartofi cu rozmarin.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Gulvier