Recunosc ca nu prea ma dau in vant dupa cartofii dulci. I-am gatit o singura data, dar nu m-au cucerit, asa cum ma asteptam. Dar fiindca stiu ca sunt mai sanatosi decat cei albi, vreau sa le mai dau o sansa. Si aceasta e: o reteta de frittata cu cartofi dulci si branza feta!

Frittata am mai facut! Este un fel de omleta, care nu se coace in tigaie, pe aragaz, ci in cuptor. Eu o ador! Ouale ies pufoase si aerate si sunt mai “usoare” decat daca ai manca o omleta. Nu mai spun ca frittata se face intotdeauna cu legume, spre deosebire de omleta, pe care o poti manca si simpla, si care poate fi mult mai “grea”. Reteta mea preferata de frittata se face cu spanac si ciuperci, insa, in frittata poti folosi cam orice legume iti plac.

Frittata cu cartofi dulci pentru o masa satioasa

Frittata poti face chiar si cu cartofi dulci, mai ales daca vrei sa-ti prepari o masa care sa te sature. Daca nu ai mai incercat pana acum cartofii dulci, trebuie sa stii ca sunt diferiti de cartofii albi, atat ca gust, cat si ca textura. Cartofii dulci sunt mai dulcegi, seamana, oarecum cu dovleacul, si sunt mai pastosi ca si consistenta. Importanta e ca atunci cand gatesti cu cartofi dulci sa-i asezonezi cu diverse condimente (rozmarin, cimbru, oregano uscate), fiindca acestea le mai “ia” din gustul dulce.

Dar sa ne intoarcem la frittata cu cartofi dulci! Este un preparat indestulator pe care il poti manca atat dimineata, dar si la pranz, in zilele in care muncesti mult si ai nevoie sa te hranesti bine! Reteta se prepara in maximum o ora si nu-ti trebuie cine stie ce ingrediente complicate. Eu o sa-i dau o sansa!

Ingrediente:

8 oua

½ ceasca de lapte

2 linguri de patrunjel tocat

2 catei de usturoi

sare si piper

1 cartof dulce mediu, taiat cubulete

1 ardei gras, tocat

1 lingura de ulei de masline

1 lingurita de chimion macinat

½ lingurita de paprika

½ ceasca de branza feta

Preparare:

Preincalzeste cuptorul la 220 de grade.

Intr-un bol mare, bate ouale cu laptele, patrunjelul, usturoiul pisat, sare si piper.

Intr-o tigaie pe care sa o poti baga in cuptor, incalzeste uleiul de masline. Adauga cartoful dulce, taiat cubulete, si ardeiul gras tocat. Amesteca si presara deasupra chimionul, paprika si un praf de sare. Dupa cinci minute, da focul mic si acopera tigaia cu un capac si gateste cartoful pana se inmoaie bine, in jur de opt minute.

Indeparteaza capacul si mareste focul, astfel incat excesul de lichid sa scada si cartoful sa se caramelizeze pe margine. Ar trebui sa-l mai tii pe foc inca cinci-zece minute (in cazul in care cartoful se lipseste de tigaie, mai adauga un strop de ulei de masline).

Micsoreaza focul si aranjeaza cartoful si ardeiul gras rosu intr-un singur strat pe fundul tigaii. Bate ouale inca o data si pune-le peste legume. Presara deasupra branza feta faramitata. Baga tigaia la cuptor si gateste ouale 12-15 minute – pana cand se incheaga si capata o frumoasa culoare aurie.

Scoate frittata din cuptor si las-o sa se odihneasca cinci minute inainte sa o tai.

Poti presara deasupra frittatei patrunjel, felii de avocado, ceapa verde tocata.

Cartofi dulci poti face in locul cartofilor prajiti! Iata cum!

Foto: Guliver