Un desert sofisticat si usor de realizat

Panna cotta este un desert fin si rafinat, care se prepara relativ usor si rapid. O poti incerca si tu acasa, iti ia in jur de 15 minute prepararea, insa ca s-o degusti va trebui sa mai rezisti cateva ore pentru ca trebuie sa stea si la frigider!

Panna cotta este un desert italian si seamana cu un fel de budinca rece. Se prepara din frisca lichida si lapte, carora li se adauga elementul de „legatura”, gelatina, care o intareste. Exista mai multe tipuri de panna cotta, unele fiind aromate cu vanilie, altele, cu ciocolata. Eu am ales o reteta simpla de panna cotta cu vanilie, pe care o poti incerca inainte sa-ti inviti prietenii in vizita. Cu siguranta iti va iesi perfect pentru ca nu este greu de obtinut!

Poti savura acest desert impreuna cu un sos racoritor, poate fi un gem de capsuni sau de orice alt fruct iti face placere! Daca esti fana a caramelului, fa un dressing rapid si toarna-l deasupra!

Ingrediente (pentru 6 persoane):

– 1/3 ceasca de lapte degresat

– 1 plic de gelatina alimentara (sau, mai bine, agar-arag, substitutul ei natural, obtinut dntr-o alga)

– 2 si 1/2 ceasca de frisca lichida

– 1/2 ceasca de zahar

– 1 si 1/2 lingurita de extract de vanilie

– gem de capsuni sau de fructe de padure

Preparare:

Toarna laptele intr-un bol si amesteca-l cu gelatina.

Intr-o oala mica, pune frisca lichida si zaharul si gateste compozitia la foc mediu. Cand incepe sa fiarba, toarna peste laptele amestecat cu gelatina, amestecand continuu pana cand compozitia se omogenizeaza. Gateste pentru un minut, trage oala de pe foc si adauga vanilia.

Toarna amestecul in niste forme de silicon, astfel incat sa poti scoate panna cotta mai usor. Daca n-ai asa ceva, o poti pune in niste pahare, care trebuie insa inainte umezite cu apa rece.

Lasa desertul sa se raceasca la temperatura camerei, iar apoi da-l la frigider pentru aproximativ patru ore. Si mai indicat este sa-l lasi peste noapte la rece!

Serveste panna cotta cu dressing de gem de capsuni sau de fructe de padure. Daca ai un gem facut in casa este perfect!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver