Numai bune pentru o masa festiva!

Daca iti doresti sa prepari un aperitiv usor si rapid pentru petrecerea de Craciun, iti recomand saratele cu parmezan si susan. Nu iti dau batai de cap si sunt delicioase. In plus, iti vor aminti de copilarie, sunt sigura ca aperitivul acesta era nelipsit de pe mesele de Craciun in familie. 

Saratelele pot fi servite ca si gustare inainte de masa, fie pe post de paine, la o supa crema, fie dupa masa, la un pahar de vin sau un cocktail. Ca sa le faci sa arate cat mai spectaculos, foloseste tot felul de seminte si condimente. In afara de susan, mai poti folosi si mac sau chimen sau chiar si piper.

Iar daca vrei ca masa de Craciun sa fie una usoara, iti mai recomandam cateva aperitive pe care ti le-am prezentat de-a lungul anului: humus,  salata caprese. Cu siguranta nu vei da gres, daca le vei prepara!

Ingrediente:

– 175 de grame de faina

– 85 de grame de unt

– 1 galbenus de ou amestecat cu 3 lingurite de apa rece

– 1 ou batut

– 3 lingurite de parmezan

– 1 praf de piper rosu

– 1 lingurita de seminte de susan (sau mac)

– 1 lingurita de seminte de chimen

Preparare:

Pentru a face aluatul: pune faina, untul si piper intr-un blender si amesteca pana cand se compozitia devine sfaramicioasa. Adauga mixtura de ou si apa si amesteca din nou. Scoate aluatul din blender si framanta-l usor ca sa se inchege. Daca ti se pare ca este prea brut, mai poti adauga putina apa.

Incalzeste cuptorul la 170 de grade. Presara faina pe masa de lucru si intinde o foaie din aluat, pe care trebuie sa o ungi cu oul batut. Taie cu ajutorul unui cutit special saratelele, iar apoi presara deasupra parmezanul, semintele de susan si chimenul. De asemenea, poti imparti compozitia in doua parti egale, una dintre ele cu mac si cealalata cu susan.

Pune saratelele pe o tava (pe care ai tapetat-o cu hartie speciala pentru copt) si baga-le la cuptor 8-10 minute pana cand devin aurii.

Pe langa reteta de saratele cu parmezan si susan, mai pregateste si un cheesecake cu caramel, ca sa-ti indulcesti invitatii!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver