chec cu lamaie si mac

Eu am mancat de multe ori chec cu lamaie si mac in oras. Imi place foarte mult si obisnuiesc sa mi-l comand cand beau cafea sau ceai. Insa, nu m-as fi gandit niciodata ca pot sa-l fac si singura acasa si sa fie chiar mai bun decat cel din comert! Iata o reteta simpla pe care ti-o recomand!

Daca adori prajiturile cu lamaie, trebuie, neaparat sa incerci acest chec! Este absolut delicios! Ce-mi place la el este ca nu seamana cu checul mamei, care iese pufos ca un pandispan. Checul cu lamaie are o consistenta mai densa si mai umeda datorita sucului de lamaie din compozitie. Iar gustul… gustul e divin: e foarte aromat si dulce-acrisor in acelasi timp. Semintele de mac se simt si ele si se combina delicios cu coaja de lamaie rasa din chec!

Chec cu lamaie si mac in doar o ora!

Reteta de chec cu lamaie si mac, de mai jos, este foarte simpla. Timpul de preparare e minim, iti ia cam 10 minute ca sa “asamblezi” compozitia si coacerea dureaza 50 de minute; cu totul, checul e gata intr-o ora! Deci, daca ai chef de un mic rasfat in weekend, incropeste acest chec cum te trezesti. Pana iti faci patul si mai aranjezi lucrurile prin casa, checul e gata si poti sa-l savurezi la cafea!

Eu am inlocuit zaharul din compozitie cu miere, dar daca mananci zahar, macar foloseste un zahar brun.

Ingrediente pentru un chec:

110 grame de faina integrala

110 grame de faina normala

100 ml de iaurt grecesc

200 ml de miere

100 ml ulei de floarea soarelui

2 lingurite de praf de copt

½ lingurita de sare

2 linguri de mac

3 oua mari

coaja si zeama de la 2 lamai

½ lingurita de extract de vanilie

Preparare:

Preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Unge o tava de chec cu putin ulei si tapeteaz-o cu faina.

Pune intr-un bol mare cele doua tipuri de faina, praful de copt, sarea si macul. Separat, bate ouale, adauga iaurtul, mierea, coaja si zeama de lamaie si extractul de vanilie. Toarna aceasta compozitie peste faina si amesteca usor cu o lingura de lemn pana cand obtii un aluat omogen. La final, adauga uleiul de floarea-soarelui si incorporeaza-l in compozitie.

Toarna aluatul in forma de chec si pune-o la cuptor pentru 50 de minute. Poti verifica daca checul s-a copt infigand o scobitoare in centrul sau – daca iese curata inseamna ca e gata, daca, inca, mai se ia compozitie pe ea, mai poti lasa checul cinci minute la cuptor.

Cand checul e gata, scoate-l din cuptor si lasa-l sa se raceasca cinci-zece minute; scoate-l apoi si din forma si taie-l abia dupa ce se raceste complet.

In loc de clasicul chec, incearca sa faci o data o paine cu banane! Te vei indragosti de ea!

Foto: Guliver