Un mix de arome pentru iubitorii de peste

Ti-a trecut vreodata prin cap ca poti face chiftelute de ton? Eu n-am stiut pana cand o prietena a venit cu ideea asta dupa ce vazuse reteta intr-o revista.

Am pus la cale o mica seara de gatit, iar chiftelutele de ton, garnisite cu sos proaspat de rosii, au fost extrem de apreciate de catre invitati.

In principiu, este o reteta simpla si usor de obtinut. Ingredientele spectaculoase (nuci, parmezan sau lapte) iti pot da o usoara senzatie ca este o reteta complicata, dar nu este deloc asa. Eu iti propun sa o incerci, mai ales ca tonul este un peste recomandat de medicii nutritionisti datorita nutrientilor pe care ii contine: proteine, seleniu, magneziu si potasiu, vitaminele din complexul B si nu in ultimul rand, acizi esentiali omega 3.

Ingrediente:

– o felie subtire de paine

– 150 ml de lapte

– 500 g ton (poti folosi si ton la cutie, in apa dar vi-l recomand pe cel proaspat)

– 2 lingurite de patrunjel tocat marunt

– o jumatate de lingurita de oregano

– 2 lingurite de parmezan

– 1 ou

– o lingurita de ulei de masline extravirgin

– o lingurita de zeama de lamaie

– 2 lingurite de samburi de pin

Pentru sosul de rosii:

– o lingurita de ulei de masline extravirgin

– 2 catei de usturoi, taiati fin

– 2 linguri de stafide

– 500 de g de suc de rosii

– 2 lingurite de patrunjel tocat marunt

– 1 lingurita de zahar

Preparare:

Inmoaie painea in lapte si stoarce-o bine pentru a indeparta excesul de lichid. Pune painea intr-un bol impreuna cu tonul, condimentele, parmezanul, zeama de lamaie si niste sare si piper pentru gust. Amesteca toate ingredientele cu mana pentru a se omogeniza si adauga si oul. Formeaza chiftelutele.

Pune chiftelutele pe o hartie de gatit, unsa cu ulei. Unge si chiftelutele cu ulei si pune-le la cuptor pentru 15 minute, pana cand devin usor aurii.

Pentru sos: incalzeste uleiul intr-o tigaie, adauga usturoiul, stafidele, rosiile, zaharul si patraunjelul. Adauga o jumatate de ceasca de apa si lasa sosul pe foc cam 15 minute, mestecand continuu. Apoi adauga chiftelutele in sos si gateste-le pentru cinci minute. Scoatel-le pe un platou si asezoneaza-le cu patrunjel verde si seminte de pin. Le poti servi cu garnitura de orez.

Daca nu consumi nici peste, atunci avem o solutie si pentru tine: chiftelute din legume!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver