Ti se intampla sa te apuce o pofta nebuna de cartofi prajiti? Nu e o tragedie daca iti faci pofta o data! Dar nu manca prea des cartofi prajiti fiindca sunt foarte nesanatosi! Sugestia noastra este sa gasesti alternative. Ca aceasta: chipsuri din cartofi dulci, coapte in cuptor!

Cartofii dulci sunt superiori cartofilor normali din punct de vedere nutritional, fiind bogati in fibre, vitamina C si vitamina A, vitamine din grupa B-urilor (B5, B6, tiamina, niacin, riboflavin) si carotenoide. Si mai important, cartofii dulci au mult mai putine calorii decat cartofii obisnuiti. Iar daca ii coci in cuptor si iti faci chipsuri din cartofi, poti sa spui ca ai obtinut o gustare sarata foarte sanatoasa si prietenoasa cu silueta.

Chipsuri din cartofi dulci: cum le savurezi

Noua ne plac aceste chipsuri din cartofi dulci fiindca pot fi savurate pe post de garnitura la un preparat cu carne (asta daca mananci carne) sau la un burger vegetarian, pot fi adaugate la supa – daca nu mananci paine, chipsurile inlocuiesc de minune crakersii integrali sau pot fi consumate pe post de gustare impreuna cu diferite sosuri precum guacamole, pesto, sos salsa.

Iata o reteta foarte simpla de chipsuri de cartofi dulci. Cand te apuci sa faci chipsuri din cartofi dulci, e necesar sa ai doua ore libere la dispozitie, fiindca coacerea cartofilor in cuptor necesita timp. Dar, la final, nu vei regreta!

Chipsuri din cartofi – Ingrediente:

2 cartofi dulci mari

2 linguri de ulei de masline extravirgin

¼ lingurita de sare

Chipsuri din cartofi – Preparare:

Preincalzeste cuptorul la 120 de grade Celsius. Imbraca o tava cu hartie de copt.

Spala cartofii dulci si taie-i rondele cat poti de subtire (fara sa-i cureti de coaja) – feliile prea groase nu se vor coace in interior si nu vor deveni crocante.

Pune cartofii intr-un bol si adauga peste ei uleiul de masline si sarea. Amesteca bine.

Optional, poti preasara si un praf de boia dulce, pudra de chili, rozmarin, patrunjel.

Intinde feliile de cartofi, intr-un singur strat, pe tava si pune-o in cuptor pentru doua ore. Dupa o ora, intoarce feliile de cartofi pe partea cealalta.

Scoate chipsurile din cuptor – unele dintre ele s-ar putea sa fie moi in centru, dar e important sa lasi aceste chipsuri din cartofi dulci sa se raceasca cel putin zece minute ca sa devina tari si crocante.

Cand cauti o garnitura mai consistenta, incearca si acesti cartofi dulci la cuptor.

Foto: Guliver