clatite cu fulgi de ovaz

Daca ti se face pofta de clatite, iata o varianta alternativa la reteta clasica pe care o poti incerca: clatite cu fulgi de ovaz! Sunt mult mai sanatoase fiindca nu contin faina alba si nici zahar!

Mie imi plac aceste clatite fiindca sunt o idee buna oricand: cand nu stii ce sa-ti mai pregatesti la micul dejun, cand vrei sa mananci gustari mai sanatoase sau cand tii dieta si esti mai atenta la consumul de carbohidrati si zahar! Poti servi clatitele calde, imediat ce le-ai facut, sau le poti manca si reci (asta in cazul in care vrei sa ti le iei la pachet la birou). Daca faci mai multe clatite, le poti congela si pastra pentru zilele mai ocupate in care stii ca n-ai timp sa-ti faci un mic dejun ca la carte.

Idee de servire: daca iti place ciocolata, topeste cateva patratele de ciocolata neagra, unge clatitele si adauga feliute de banane!

Altfel, le poti savura si cu miere si capsuni, exact ca in reteta aceasta!

Ingrediente pentru 8 clatite:

120 grame de faina integrala

40 grame de fulgi de ovaz macinati

¼ lingurita de sare

2 lingurite de praf de copt

1 lingurita de scortisoara macinata

1 ou mare

240 ml de lapte

2 linguri de miere

60 grame de iaurt

1 lingurita de extract de vanilie

½ ceasca de fulgi de ciocolata neagra (optional)

capsuni sau alte fructe pentru servit

Preparare:

Combina faina, fulgii de ovaz, praful de copt si scortisoara intr-un bol.

Intr-un alt bol, bate oul si laptele. Adauga mierea (trebuie sa fie cat mai lichida) si iaurtul si amesteca bine astfel incat sa nu existe cocoloase in compozitie. Adauga vanilia. Daca folosesti fulgi de ciocolata, acum e momentul sa-i adaugi.

Fa o gaura in faina si pune in ea compozitia de oua, lapte si iaurt. Incepe sa amesteci usor, astfel incat cele doua compozitii sa se omogenizeze. Poti folosi un tel – te va ajuta sa diluezi mai bine cocoloasele de faina. Nu amesteca prea mult in aluat fiindca se poate lasa.

Incinge o tigaie pe foc mediu. Unge-o cu ulei si cand e bine incinsa toarna compozitie cu un polonic in mijlocul tigaii. Lasa compozitia sa se coaca in jur de un minut – cand incepe sa faca mici bule deasupra inseamna ca poti intoarce clatita si pe cealalta parte. Mai coace-o inca un minut. Fa si restul de clatite.

Daca vrei sa pastrezi clatitele calde pana le coci pe toate, le poti tine in cuptorul incins la 90 de grade.

Tips: daca faci prea multe clatite, le poti pastra la congelator pana la doua luni.

Noteaza-ti si o reteta de clatite de post cu afine!

Foto: Guliver