Adauga prajiturii si nuci pentru un plus de savoare

Ai facut vreodata brownie cu ciocolata neagra? Este o varianta imbunatatita a clasicei negrese si spun imbunatatita pentru ca are la baza ciocolata neagra.

Ciocolata neagra este un desert chiar indicat intr-o dieta sanatoasa deoarece este foarte naturala datorita concentratiei ridicate de antioxidanti si flavonoizi pe care o are in compozitie. Aceste substante minune distrug radicalii liberi din corp si ne protejeaza de boli numeroase. Alte tipuri de ciocolata contin o cantitate mare de zahar adaugat si grasimi nesanatoase. Dar ciocolata neagra, in portii mici desigur, nu poate sa-ti faca rau!

De aceea, te sfatuiesc sa te orientezi catre o ciocolata cu cel putin 75% cacao. Eu prefer sa folosesc la deserturi ciocolata neagra pe care o consum de obicei in loc de ciocolata aceea bruta, speciala pentru deserturi, care nu este la fel de gustoasa.

Dar iata cum sa pregatesti compozitia pentru brownie cu ciocolata neagra. Amesteca ingredientele exact ca in reteta si vei obtine o compozitie perfecta pentru o prajitura delicioasa, pufoasa in interior si putin crocanta la exterior!

Ingrediente pentru o tava de brownie cu ciocolata neagra:

– 225 de grame de ciocolata neagra, rupta in bucati

– 2 linguri de unt nesarat

– 1 ceasca de faina

– 1/4 ceasca de cacao neindulcita

– 1/4 lingurita de sare

– 1/4 lingurita de bicarbonat de sodiu

– 4 oua mari

– 1 ceasca de zahar brun

– 1/2 ceasca de iaurt slab

– 1/4 ceasca de ulei de rapita

– 2 lingurite de extract de vanilie

– 3/4 ceasca de nuci taiate

Preparare:

Incalzeste cuptorul la 176 de grade. Imbraca o tava cu hartie pentru copt si unge-o un putin ulei de masline.

Pune ciocolata neagra si untul intr-un bol pe care il plasezi deasupra unei cratite cu apa clocotita. Amesteca ocazional.

Separat, amesteca faina, pudra de cacao, sarea si bicarbonatul de sodiu.

Intr-un alt bol, combina oule si zaharul si amesteca pana cand compozitia se omogenizeaza, iar zaharul se topeste. Adauga iaurtul, uleiul de rapita si extractul de vanilie si amesteca. Pune peste si crema de ciocolata si unt si incoropreaz-o cu miscari usoare. La sfarsit, adauga treptat mixtura de faina, avand grija sa nu se formeze cocoloase.

Toarna compozitia in tava si presar-o cu nuci. Coace prajitura in jur de 20-25 de minute (o poti verifica cu o scobitoare pe care o infigi in centrul blatului; daca iese cu cateva firimituri inseamna ca este gata). Lasa brownie sa se raceasca complet, iar apoi tai-o in patrate mici si serveste-o!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver