O combinatie interesanta si sanatoasa

Cei mai buni ardei umpluti nu trebuie sa contina neaparat combinatia clasica de carne si orez. Eu am descoperit o reteta de ardei umpluti vegetarieni cu o umplutura absolut delicioasa de ciuperci, rosii, zucchini si… orz.

Este o combinatie interesanta si mult mai sanatoasa, pentru ca orzul este o cereala integrala bogata in fibre (o ceasca are 6 grame de fibre din necesarul de 24 zilnic), proteine (o ceasca are 4 grame din cele 7 necesare zilnic) si vitamine din complexul B-urilor. Pentru ca are un gust usor de nuca, orzul va da ardeilor umpluti o aroma cu totul aparte, de care te poti bucura si tu, chiar daca nu urmezi neaparat un regim vegetarian.

Ingrediente pentru 6 portii de ardei umpluti:

110 grame de orz integral

6 ardei grasi mari

1 lingura de unt

1 si 1/2 lingurita de ulei de masline

5 catei de usturoi, taiati subitre

220 grame de ciuperci champignon, taiate feliute

1 lingura de otet balsamic

2 conserve de rosii taiate cubulete (de cca 800 de grame)

1 conserva de rosii pasta (circa 400 de grame)

1/2 ceasca de branza mozzarella rasa

1/2 zucchini, taitat cubulete

1/2 ceasca de parmezan ras

1 lingura de oregano uscat

1 lingura de busuioc proaspat maruntit

2 cesti de supa de legume

sare si piper

Preparare:

Gateste orzul: pune-l intr-o oala cu apa si sare si fierbe-l timp de opt minute, amestecand ocazional. Scurge-l si transfera-l intr-un bol mai mare. Incalzeste cuptorul la 200 de grade.

Spala ardeii si taie-le coditele pe rotund, astfel incat sa formezi niste capacele. Curata-i de seminte si spala-i si interior, apoi aseaza-i intr-o oala joasa.

Topeste untul si uleiul de masline pe foc mediu. Adauga usturoiul taiat felii subtiri si lasa-l cateva secunde, nu mai mult pentru ca altfel se arde si devine amar. Adauga ciupercile si otetul balsamic si gateste-le pana se inmoaie (aproximativ zece minute). Scurge lichidul si amesteca ciupercile cu orzul.

Adauga conservele de rosii taiate bucati cu tot cu suc, pasta de rosii, branza mozarella, zucchini-ul, o jumatate de ceasca de parmezan, oregano, busuic, sarea si piperul si amesteca.

Umple ardeii cu aceasta compozitie si toarna supa de legume in oala. Acopera ardeii cu folie de aluminiu si da-i la cuptor pentru 50 de minute. Indeparteaza folia de aluminiu. Baga-i din nou in cuptor si mai lasa-i inca 15 minute. Vei obtine cei mai deliciosi ardei umpluti!

Mai multe retete sanatoase pe baza de legume de sezon, gasesti in cartea Andreei Raicu, Mananca si arata bine!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver