Tu mananci falafel des in oras? Desi e o super-optiune pentru o masa satioasa si delicioasa, de multe ori nu e chiar cea mai sanatoasa. Si nu din cauza ingredientelor, ci pentru ca falafelul este prajit in ulei! Noi iti propunem o reteta de falafel facut in casa.

Ca sa nu renunti la aceasta mica placere vinovata, iti venim in ajutor cu o solutie: fa-ti acasa propriul falafel, nu prajit in ulei, ci facut in cuptor! Iata o reteta de falafel foarte simpla.

O reteta de falafel pe care oricine poate sa o faca!

Reteta de falafel este foarte simpla. Ai nevoie de naut uscat, pe care trebuie sa-l tii la inmuiat inainte, si de cateva condimente. Apoi, toate ingredientele se amesteca in blender, formezi rapid chiftelulele de falafel si le bagi in cuptor, la copt. Simplu ca buna ziua pentru oricine!

Incearca aceasta reteta de falafel acasa atunci cand simti nevoia sa mananci ceva consistent si bun. Falafelul este foarte satios, iar ca sa-l mananci mai usor, e indicat sa pui alaturi nu doar un sos cu pasta de susan, dar si legume: rosii, castraveti, ardei gras si salate.

Reteta de falafel – Ingrediente pentru 12 bucati:

200 de grame de naut uscat

1 ceapa

4 catei de usturoi

1 mana de patrunjel sau coriandru

2 lingurite de seminte de coriandru macinate

2 lingurite de seminte de chimen macinate

sare si piper

1 lingurita de praf de copt

2 linguri de faina integrala

ulei de masline

Pentru sosul tahini de la retate de falafel:

2 linguri de tahini (pasta de susan)

2 linguri de iaurt

apa

sare

Reteta de falafel – Preparare:

Inainte cu o zi de a face falafelul, lasa nautul la inmuiat cel putin opt ore. Daca ti se pare ca nu este suficient de moale, il mai poti fierbe inca 30 de minute – o ora.

Cand te apuci, scurge nautul. Preincalzeste cuptorul la 250 de grade.

Toaca mare ceapa si usturoiul. Spala patrunjelul/coridandrul. Pune-le pe toate intr-un blender si pulseaza. Adauga coriandrul si chimenul uscat si sare si piper dupa gust. Adauga faina si praful de copt in blender si mai pulseaza cateva secunde pana cand obtii un amesteca omogen.

Daca compozitia nu se leaga, incepe sa adaugi ulei de masline, cate putin, pana cand vezi ca poti forma chiftelute compacte.

Dupa ce ai facut toate chiftelutele, unge o tava cu ulei de masline si baga-le in cuptorul incins, in partea de sus. Coace-le 15-20 de minute pana cand devin aurii. La mijlocul timpului de coacere, intoarce-le si pe partea cealalta.

Fa sosul tahini amestecand pasta de susan si iaurtul si apoi adauga apa, treptat, pana cand sosul capata o consistenta lichida. Asezoneaza cu sare la final.

Serveste chiftelutele de falafel pe o lipie integrala, impreuna cu rosii si castraveti.

Acum ca stii sa-ti faci un falafel sanatos, iata si o reteta de humus pe care o poti pune langa!

Foto: Guliver