Ingrediente-cheie in orice supa crema

De cand prietenii imi spun ca am inceput sa ma specializez in supe crema, sunt tot mai curioasa sa experimentez alte si alte retete, sa vad daca imi ies la fel de gustoase ca si cele deja considerate clasice: supa de rosii, supa de ciuperci, supa de telina.

Si din experiment in experiment mi-am dat seama care este secretul celor mai reusite supe crema. Pe langa legumele diverse pe care le poti combina absolut delicios, telina, cartofi, rosii, morcovi, ciuperci, mazare si cate altele, mai ai nevoie de un ingredient fara de care supele nu ar fi la fel: smantana. Supa de rosii pe care v-o propun astazi nu este una light, deci te sfatuiesc sa nu abuzezi de aceasta reteta. E un deliciu, dar pastreaza-l pentru un pranz special cu prietenii cand vrei sa gatesti ceva repede si surprinzator la gust.

Poti folosi orice fel de smanatana vegetala pentru supele tale ca sa obtii acea consistenta cremoasa si fina. De curand, am descoperit insa ca in loc de smantana mai poti folosi si branza mascarpone, o varianta si mai cremoasa, care nu modifica deloc gustul natural al legumelor.

Ca sa faci cea mai buna supa de rosii, secretul sta in felul in care combini pasta de rosii cu smanatana. Iata o reteta cremoasa si delicioasa!

Ingrediente pentru supa de rosii (4 persoane):

– 1 ceapa taiata

– 25 de grame de unt

– 1 catel de usturoi

– 1 lingurita de paprika

– 1 lingura de pasta de rosii

– 1 kg de rosii bine coapte, taiate

– 2 lingurite de zahar

– 1 frunza de dafin

– 600 de ml de supa de pui sau de legume

– 142 ml de smantana vegetala

– busuioc pentru servit

Preparare:

Caleste ceapa in unt timp de cateva minute, pana cand se inmoaie. Adauga usturoil, taiat marunt, si pudra de paprika si mai gateste pentru inca un minut. Adauga apoi si lingura de pasta de rosii, amesteca si gateste sosul doua minute.

Adauga rosiile, zaharul, frunza de dafin si supa de pui sau de legume si lasa ingredientele sa ajunga la punctul de fierbere. Dupa ce supa a dat in fiert, mai gateste-o inca 15-20 de minute.

Indeparteaza frunza de dafin si toarna supa in blender. Pulseaza pana cand obtii o pasta fina. Da supa si printr-o strecuratoare ca sa scapi de cojile si de seminele de la rosii.

Pune supa intr-o oala si adauga doua treimi din smanatana, amesteca si mai pune-o putin pe foc. Toarna supa de rosii in boluri, pune in centrul bolului o lingurita din smanatana ramasa si asezoneaza cu busuioc.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver