Secretul: caise parfumate si blat pufos

Acelea dintre voi care sunteti fane ale deserturilor cu fructe, n-ar trebui sa treceti cu vederea caisele in aceasta perioada. Caisele romanesti sunt dulci si parfumate si pot fi folosite in prajituri, tarte si chiar placinte. Azi te imbiem cu o delicioasa prajitura cu caise.

Multi dintre noi avem nostalgii cand ne amintim de deserturile copilariei, iar pentru pe lista dulciurilor preferate se afla si clasica prajitura cu caise, cu blat pufos si bucati de fructe carnoase si dulci, cu care ne delectam vara.

O varianta putin diferita la clasica prajitura cu caise

Daca vrei sa reinvii gustul copilariei si sa faci un desert absolut minunat, intr-un weekend poti sa incerci o alternativa putin diferita la clasica prajitura cu caise. Fructele sunt fierte in apa si zahar, sunt puse pe fundul tavii, iar apoi prajitura este „rasturnata” (exact ca in cazul desertului tarta tatin). Varianta aceasta de prajitura cu caise este cel putin la fel de gustoasa si nici nu se prepara greu.

Ingrediente:

– 200 grame faina

– 1 si 1/2 lingurita praf de copt

– 200 grame unt

– 200 grame zahar

– 4 oua

– 2 linguri de lapte

– fulgi de migdale

– iaurt grecesc sau inghetata pentru servit (optional)

Pentru caise:

– 100 grame zahar

– 1 pastaie de vanilie

– 12 caise coapte

Preparare:

Incalzeste cuptorul la 180 de grade. Unge o tava de copt cu putin unt si imbrac-o cu hartie de copt.

Prepara caisele: intr-o oala topeste cele 100 de grame de zahar, cu 300 de ml de apa si cu semintele de la pastaia de vanilie. Spala caisele, taie-le in doua sau in patru, indeparteaza samburii si pune-le in oala cu zahar, dupa ce acesta s-a topit. Lasa-le sa fiarba, acopera-le cu un capac si opreste focul.

Cerne faina si praful de copt printr-o sita ca sa se aereze de cel putin trei ori, iar blatul sa devina mai pufos. Separat, freaca untul si zaharul pana cand obtii o crema pufoasa. Adauga ouale pe rand. Incorporeaza treptat si faina. Daca aluatul este prea compact, adauga si cele doua lingurite de lapte (aluatul ar trebui sa curga cu usurinta de pe lingura).

Scoate caisele din sirop si aseza-le pe fundul tavii. Toarna deasupra aluatul si pune prajitura cu caise la cuptor; coace-o 40-50 de minute. Scoate-o din cuptor, las-o sa se raceasca, iar apoi rastoarn-o pe un platou intins. Descoreaza desertul cu fulgi de migdale. Poti servi prajitura cu caise si cu inghetata sau iaurt grecesc.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver