O masa sanatoasa, simpla si rapida

De cate ori am pofta de fructe de mare, dau o fuga pana la cel mai apropiat supermarket si cumpar niste creveti proaspeti, patrunjel si orez. De aici incolo, e simplu: combin ingredientele si obtin cei mai deliciosi creveti cu orez pe care i-am mancat vreodata.

Daca si tie iti plac fructele de mare, si in special crevetii, pastreaza reteta de mai jos pentru acele zile in care fie ramai in pana de idei si nu stii ce sa mai gatesti, fie ai pofta sa mananci ceva sanatos si rapid.

Iti propun sa cumperi creveti proaspeti si decorticati pentru ca sunt mai sanatosi si mai gustosi decat cei congelati, dar si pentru ca economisesti timp in bucatarie (crevetii intregi au nevoie sa fie curatati de invelisul exterior). Iar pentru ca masa ta sa fie si mai echilibrata, opteaza si pentru un orez brun. Desi cel alb se fierbe mult mai repede, orezul brun este o cereala intreaga si contine multe fibre si nutrienti importanti.

Pregatirea acestei retete nu iti va lua mai mult de jumatate de ora, deci este ideala pentru zilele in care nu ai timp de petrecut in bucatarie!

Ingrediente pentru 4 portii de creveti cu orez:

– 1 ceasca de orez

– 1 si 2/3 ceasca de apa

– 3 linguri de unt

– 3 linguri de ulei de masline

– 2 catei de usturoi maruntiti

– 1/2 ceasca de vin alb

– 2 linguri de suc de lamaie proaspat

– 650 de grame de creveti decorticati

– 1/4 ceasca de patrunjel maruntit

– 1/2 lingurita de amidon

Preparare:

Pune apa la incalzit cu putina sare intr-o oala medie. Adauga orezul si gateste-l conform indicatiilor de pe pachet. Daca vrei o masa rapida, opteaza pentru un tip de orez care fierbe mai rapid.

Separat, topeste untul si uleiul de masline intr-o tigaie, pe foc mediu. Adauga usturoiul si gateste-l pana cand capata o culoare aurie, nu mai mult de unu-doua minute. Toarna vinul si sucul de lamaie, redu focul si fierbe compozitia cateva minute. Dupa aceea, adauga si crevetii si gateste-i pana cand capata o culoare rozalie, in jur de cinci-sapte minute. Asezoneaza-i cu patrunjelul maruntit si mai lasa-i pe foc inca un minut. La sfarsit, adauga si amidonul si amesteca pana cand lichidul sa ingroasa.

Scoate orezul pe farfurii si deasupra adauga crevetii cu sos. Serveste mancarea calda cu un pahar de vin alb alaturi. Daca nu obisnuiesti sa consumi bauturi alcoolice, poti sa servesti creveti cu orez alaturi de o limonada rece!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver