Orezul risotto este foarte gustos, poate fi consumat simplu sau poate reprezenta garnitura pentru alte preparate. Daca te intrebi cum sa prepari cel mai bun risotto, afla ca nu ai nevoie de reteta. Cel putin asa sustine food52.com. 

Cel mai bun risotto trebuie sa fie putin cremos si usor de consumat. Pentru inceput, daca vrei sa gatesti corect o portie de risotto, este important sa stii ca trebuie sa se elimine cat mai mult amidon in timpul prepararii termice. In acest fel, nu va mai fi necesar sa adaugi foarte mult unt sau parmezan. Aceste doua ingrediente trebuie adaugate doar pentru gust.

Cum sa prepari cel mai bun risotto

Primul pas este sa pui orez risotto intr-o cana si sa-l speli bine. Pasul urmator este sa alegi o tigaie potrivita, astfel incat sa incapa tot orezul. Adauga cateva picaturi de ulei de masline, orezul, iar apoi o ceapa alba, pe care ai tocat-o marunt. Separat, pregateste putin unt, parmezan si un pahar de vin alb.

Dupa ce tigaia incepe sa se incinga, iar orezul incepe sa fiarba, adauga treptat cateva cani de apa (doua sau trei cani de apa, dar ai grija sa le adaugi pe masura ce orezul absoarbe din cantitatea de apa deja existenta in tigaie). Multe persoane folosesc supa de legume la prepararea orezului, dar, daca poti, este recomandat sa folosesti doar apa.

Cand apa incepe sa fiarba, poti sa adaugi o lingura de unt si sa amesteci pana cand acesta se topeste. Asigura-te ca este suficienta apa in tigaie, pentru ca ajuta la eliminarea amidonului din orez. Adauga cateva linguri de vin alb si lasa orezul sa fiarba in continuare. Este recomandat sa astepti aproximativ 18 minute, timp in care trebuie sa amesteci cu o lingura de lemn. Totul trebuie preparat la foc scazut.

La final, poti sa mai adaugi o cana de apa si sa lasi orezul sa fiarba pana cand consideri ca nu a mai ramas foarte mult amidon si pana cand consideri ca orezul contine suficienta apa incat sa nu se lipeasca de tigaie. Amesteca in continuare, timp de 15 minute, dupa care adauga putina sare. Poti sa mai tii tigaia pe foc cateva minute sau pana cand te asiguri ca orezul este fiert.

Orezul risotto trebuie sa nu contina foarte multa apa, dar, in acelasi timp, trebuie sa aiba un aspect cremos in momentul in care il servesti. Inainte de servire, poti sa adaugi cateva picaturi de vin alb si putin parmezan ras.

Iata si o reteta de orez japonez cu sos de soia!

Daca ti-a placut acest articol, da-ne un like pe pagina noastra de Facebook si vei afla si mai multe informatii interesante!

Foto: Guliver