Pot fi servite ca aperitiv, gustare sau fel principal

Daca iti place sa experimentezi in bucatarie, fa-ti timp o data si incearca si reteta pe care ti-o propunem mai jos: clatite cu dovlecei. Este un preparat pe care ti-l recomandam cu inima deschisa in aceasta perioada, cand gasesti cu usurinta dovlecei proaspeti in piete.

Clatitele cu dovlecei seamana cu niste clatite americane: sunt mai mici, mai groase si mai pufoase. Si sunt sarate. Pot fi servite ca si aperitiv, gustare sau chiar si ca fel principal cand sunt combinate cu o salata.

Eu am de gand de sa le incerc, mai ales ca am facut o data chiftelute din dovlecei si mi s-au parut absolut delicioase!

Daca te vei indragosti de aceasta reteta de clatite cu dovlecei, incearca sa nu-ti pierzi de tot capul!

Desi dovleceii sunt foarte sanatosi, clatitele se prajesc totusi in ulei, ceea ce adauga cateva calorii extra la meniul tau.

Ingrediente pentru clatite cu dovlecei:

– 2 dovlecei sau zucchini medii

– 1 ceapa rosie tocata marunt

– 2 oua mari, usor batute

– 6-8 linguri de faina

– 1 lingurita de praf de copt

– 1 lingurita de sare

– 1/2 lingurita de piper

– unt nesarat

– ulei vegetal

Preparare:

Incalzeste cuptorul la 148 de grade.

Spala dovleceii si da-i printr-o razatoare mai mare. Pune-i intr-un bol si combina-i cu ceapa si ouale deja batute. Treptat, adauga sase linguri de faina si amesteca, iar apoi completeaza si cu praful de copt, sarea si piperul. In cazul in care compozitia este prea lichida din cauza apei care se scurge din dovlecei, mai adauga si inca doua linguri de faina. Formeaza bile mari din compozitie si apoi turteste-le usor ca sa obtii niste clatite rotunde, asemenea celor americane.

Pune pe foc mediu o tigaie si topeste o jumatate de lingura de unt cu o jumatate de lingura de ulei vegetal. Cand untul s-a incis, da focul mai mic si pune clatitele la prajit. Prajeste clatitele pe fiecare parte, in jur de doua minute, pana cand devin aurii. Scoate-le pe un platou in care ai pus un servetel ca sa absoarba excesul de ulei si apoi pune-le in cuptor ca sa stea calde. Continua sa prajesti si celelalte clatite. Serveste-le calde cu un sos de iaurt alaturi. Poti sa le asezonezi si cu marar, pentru un plus de gust.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver