Frittata cu legume este un mic dejun ideal pentru acele zile in care chiar ai nevoie sa mananci consistent dimineata, ca sa poti face fata cu brio unei zile haotice la birou. Sau, la fel de bine, o poti savura si la un mic dejun intarziat, in weekend, pe post de pranz.

Ce e mai exact frittata cu legume? Este un fel de omleta in care pui diverse legume si branzeturi, iar apoi o coci in cuptor. La final, iese ca un fel de tarta, fiindca ouale se umfla si cresc, dar fara sa aiba aluat. Frittata cu legume tine loc perfect de omleta! Ba chiar e mai buna!

Frittata cu legume: cea mai buna inventie pentru zilele ocupate

Fiindca frittata cu legume este foarte consistenta, frittata poate fi o super-idee pentru micul dejun. Mai ales in zilele in care stii ca ai multa treaba si, poate, nu apuci sa mananci un pranz ca la carte.

Ca sa faci o frittata cu legume delicioasa si hranitoare, foloseste legume de sezon! Noua ne place la nebunie aceasta reteta cu dovlecei, vinete, rosii si ardei gras. Iar partea cu adevarat buna este ca te poti juca cu ingredientele cand faci frittata! Mai poti folosi si praz, telina, morcov, orice legume iti plac, ca sa o faci cat mai gustoasa!

Fiindca frittata cu legume este un preparat destul de consistent, mananca doar o portie mica. Ca sa te saturi mai bine, pune langa frittata cu legume si o salata verde proaspata!

Frittata cu legume – Ingrediente pentru 8 persoane:

10 oua

½ lingurita de sare

piper proaspat

1 ½ linguri de linguri de ulei de masline, plus inca 2 linguri

½ ceapa tocata

2 catei de usturoi

1 ardei gras

½ vanata

2 dovlecei mari

3-4 rosii cherry

¾ lingurita de ierburi uscate

100 de grame de branza de capra faramitata

Frittata cu legume – Preparare:

Bate ouale impreuna cu o jumatate de lingurita de sare si piper dupa gust. Lasa-le deoparte.

Separat, incalzeste o lingura si jumatate de ulei de masline. Adauga ceapa, usturoiul si ardeiul gras, taiat cubulete, si gateste-le, amestecand ocazional, trei-patru-minute. Apoi, adauga vanata si dovleceii (taiate cubulete) si gateste-le inca patru-sase minute.

La final, adauga rosiile cherry, taiate in patru, si ierburile aromatice si mai tine totul pe foc inca unu-doua minute. Asezoneaza cu sare si piper si pune compozitia pe un platou ca sa se raceasca. Dupa aproximativ zece minute, combina legumele cu ouale si branza de capra faramitata si toarna toata compozitia intr-o tigaie in care ai incalzit o lingura de ulei de masline.

Pe masura ce ouale se gatesc, ridica marginile omletei, astfel incat sa curga si oul nefacut din centru spre margine. Repeta de cateva ori pana cand omleta se incheaga deasupra – in jur de patru-sase minute.

Fie poti sa transferi compozitia intr-un vas termorezistent pe care il poti baga in cuptor, fie poti sa pui direct tigaia, daca ai una speciala pentru asa ceva! Altfel, nu baga tigaia clasica de omleta in cuptor fiindca nu este facuta pentru temperaturi ridicate!

Mai gateste frittata cu legume la cuptor inca cinci-sase minute, pana cand ouale se rumenesc si se umfla. Serveste frittata calda!

Daca obisnuiesti sa-ti faci omleta des, iata o reteta care adauga si cateva ingrediente “verzi” la meniul tau!

Foto: Guliver