Pasta de susan, usturoiul si coriandrul dau savoare

Traditionalul humus din boabe de naut are un adversar pe masura: o versiune originale de humus din linte rosie. Este la fel de gustos si aromat, iar timpul de preparare este minim. In

plus, daca vrei sa faci humus de linte rosie, ai nevoie de doar cateva ingrediente simple.

Printre acestea se afla si tahini sau pasta de susan, un element nelipsit din bucataria araba, care da savoare multor preparate. Gasesti tahini cam in orice supermarket mare, iar daca ai prin casa o punga cu seminte de susan, iti poti face chiar tu propria pasta (ai nevoie de seminte de susan, ulei de masline, sare si putina apa). Putin usturoi, coriandru si patrunjel vor imbogati si mai mult gustul bobitelor de linte.

Daca nu prea obisnuiesti sa mananci linte, ti-o recomand. Este un aliment foarte bogat nutritional, fiind excelenta pentru vegetarieni datorita proteinelor pe care le contine (17 grame de proteine pe o ceasca de linte gatita, in conditiile in care necesarul zilnic pentru o femeie se ridica la 46 de grame). Iata cum poti sa o integrezi in reteta de humus de linte rosie!

Ingrediente pentru 4 portii de humus de linte rosie:

– 1 ceasca de linte rosie

– 1/2 lingurita de sare

– 1/4 ceasca de pasta de susan

– 1 catel de usturoi pisat

– 3 linguri de ulei de masline

– sucul de la o jumatate de lamaie

– 1 lingurita de otet din vin

– 1/4 lingurita de coriandru

– 1 si 1/2 linguri de patrunjel maruntit

– iaurt grecesc, optional

Preparare:

Spala lintea si pune-o intr-o oala mediu cu doua cesti de apa. Pune-o pe foc, iar dupa ce a dat in fiert, da flacara mai mica si las-o sa se mai gateasca in jur de 20 de minute.

Dupa ce a fiert, scurge-o de apa si adauga sarea, pasta de susan, uleiul de masline, usturoiul, sucul de lamaie, otetul si coriandrul. Pune toate ingredientele in blender si paseaza-le pana cand obtii o pasta fina.

Pentru a servi: pune humusul de linte intr-un bol si stropeste-l cu putin ulei de masline, iar deasupra presara patrujelul tocat. Poti sa mananci acest humus de linte rosie si cu iaurt grecesc daca iti place combinatia, daca nu lasa-l simplu!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver