O delicatesa festiva

Lichior de oua sau eggnog este bautura festiva pe care americanii obisnuiesc sa o prepare in perioada Sarbatorilor de toamna-iarna, de Ziua Recunostintei si de Craciun. Daca vrei sa experimentezi o reteta speciala, iti dam toate detaliile ca sa nu dai gres!

Celebrul lichior de oua se obtine din cateva ingrediente de baza: oua, lapte, smantana si zahar, iar in unele retele mai sunt adaugate si bauturi alcoolice, cum ar fi romul. Lichiorul de oua este o bautura cu adevarat delicioasa, insa atentie la numarul de calorii.

Din pacate, eggnogul este pe lista cocktailurilor pe care ar trebui sa le bem cu moderatie deoarece are in compozitie o cantitate destul de ridicata de calorii. Numai un pahar de lichior de oua are 340 de calorii, iar daca mai adaugi si alcool, atunci ajungi undeva pe la 440 de calorii.

Ingrediente (12 portii):

– 4 cesti de lapte

– 5 cuisoare

– 1/2 lingurita extract de vanilie

– 1 lingurita de scortisoara macinata

– 12 galbenusuri

– 1 si 1/2 ceasca de zahar

– 2 si 1/2 ceasca de rom

– 4 cesti de smantana

– 2 lingurite de extract de vanilie

– 1/2 lingurita de nuca rasa

Preparare:

Amesteca laptele, cuisoarele, o jumatate de lingurita de extract de vanilie si scortisoara intr-o tigaie si pune-o pe foc mic vreo cinci minute. Apoi da focul putin mai mare si lasa aceasta compozitie sa fiarba.

Intr-un bol, combina galbenusurile cu zaharul si amesteca-le pana cand compozitia devine pufoasa, iar zaharul se topeste de tot. Adauga crema de pe foc peste galbenusuri si amesteca incet. Toarna apoi in tigaie intreaga compozitie si gateste-o pe foc mediu, amestecand constant pentru trei-cinci minute, pana cand se ingroasa. Ai grija sa nu lasi compozitia sa fiarba.

Dupa ce este gata, da compozitia prin strecuratoare ca sa scapi de cuisoare si las-o sa se raceasca o ora. La sfarsit, adauga romul, doua lingurite de vanilie si nuca. Pune lichiorul la frigider o noapte inainte de a-l servi!

Pentru party-ul de Revelion, mai poti prepara si un cocktaiul Mojito!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver