Ingrediente cheie: lapte, vanilie si cacao

Fara indoiala, negresa se numara printre deserturile copilariei. Oricat de gustoasa ti se poate parea aceasta prajitura, iti marturisesc ca eu am descoperit o reteta de negresa aparte. Este vorba despre o reteta originala de negresa picanta cu caramel.

De ce picanta? Datorita unui praf de piper rosu, care face minuni! Nu iti inchipui ca daca mananci cateva bucatele din aceasta prajitura iti va lua gura foc! Nici intr-un caz! Piperul este un fel de „cireasa de pe tort”, care ii da o aroma deosebita ciocolatei din prajitura. In plus, piperul mai „stinge” putin din dulceata puternica a toppingului de caramel! Dar, nu spun mai multe, ci te las pe tine sa o descoperi! Iata ce iti trebuie s-o prepari!

Ingrediente:

– 2 cesti de lapte degresat

– 30 de grame de ciocolata

– 1/2 ceasca de zahar

– 6 linguri de unt

– 1/2 linguria extract de vanilie

– 3 albusuri de ou

– 1 ceasca de faina

– 1/3 ceasca de cacao

– 1/2 lingurita praf de copt

– 1/2 lingurita de piper rosu macinat

– sare

– miez de nuca, taiat marunt

Preparare:

Fierbe laptele intr-o oala la bain marie si amesteca ocazional in el pana cand se ingroasa bine si se caramelizeaza, in jur de o ora – o ora si jumatate.

Pune ciocolata intr-un vas si topeste-o la microdunde (cam 30 de secunde), amestecand in ea o singura data. Combina ciocolata topita cu zaharul si untul si amesteca cu ajutorul unui mixer pana cand compozitia se omogenizeaza bine. Adauga vanilia si albusurile si amesteca in continuare. Apoi incorporeaza faina treptat in compozitie si adauga cacao, praful de copt, piperul si sarea.

Toarna jumatate din lapte peste aluat si amesteca bine. Pune aluatul intr-o tava pentru copt (unge-o initial cu ulei). Adauga nucile si restul de lapte ramas deasupra compozitiei si taie blatul cu un cutit astfel incat laptele sa patrunda in interior. Coace prajitura pentru 20 de minute (o poti incerca cu un pai sa vezi daca s-a copt in interior). Scoate prajitura, las-o sa se raceasca si taie-o in bucati mici.

Iar daca vrei un desert “ca la mama acasa”, incearca si o altfel de ciocolata!

Text: Andreea Marinescu, foto: Guliver