Pacaleste-ti pofta de fast-food

Daca tanjesti dupa fast-food, pacaleste-ti pofta cu un hamburger sanatos, preparat cu tofu.

Ai incercat vreodata sa faci hamburgeri cu tofu? Eu am gasit de curand aceasta reteta interesanta si m-am gandit ca as putea sa folosesc tofu si altfel decat in salata sau in supa.

Reteta este relativ simpla, iar daca esti vegetariana, tofu ar trebui sa fie pe lista ta de cumparaturi. Nu cred ca mai este nevoie sa-ti zic ca tofu este un aliment bogat in proteine, calciu, fier si vitamina B-12, adica toti nutrientii necesari persoanelor care nu consuma carne.

Iata ce trebuie sa stii ca sa prepari cea mai sanatoasa varianta de hamburger cu tofu.

Ingrediente:

– 300 de grame de tofu (trebuie sa fie cat mai tare)

– 2 linguri de ulei vegetal

– o ceapa mica, tocata

– o telina, taiata cubulete

– un ou

– un sfert de ceasca de branza Cheddar

– putin ulei pentru prajit

– sare, piper

– chifle de hamburger (le gasesti in orice supermarket mare)

Preparare:

Inainte de a te apuca de reteta, trebuie sa lasi tofu la frigider pentru 72 de ore. Cand este gata pentru a fi gatit, scoate tofu din frigider si dezgheata-l punandu-l intr-o oala cu apa clocotita pentru 20 de minute.

In timp ce tofu se dezgheata, incalzeste intr-o tigaie doua linguri de ulei vegetal. Caleste ceapa si telina pana devin aurii si scoate-le intr-un bol cand sunt gata.

Intre timp, tofu ar trebui sa se fi dezghetat. Scurge-l de apa, taie-l si pune-l alaturi de ceapa si telina. Adauga oul, branza Cheddar, sare si piper si amesteca pana obtii o compozitie omogena. Formeaza, apoi, burgeri din acesta compozitie.

Incinge o tigaie mare cu putin ulei vegetal si pune burgerii la prajit. Intoarce-i pe o parte si pe cealalta, timp de 5-6 minute.

Cand sunt gata, scoate-i pe un servet de hartie ca-i scurgi de ulei si formeaza hamburgerii. Poti adauga si salata, legume sau chiar germeni in interiorul hamburgerilor!

Daca vrei sa treci la regimul vegetarian, iata cateva sfaturi ca sa fii cat mai sanatoasa!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver