Sa faci paine cu banane nu e nicio grozavie. Desi poate suna un pic bizar, painea cu banane este, de fapt, un fel de chec… mai stilizat. Si mai sanatos, am spune noi fiindca nu se face cu oua prea multe si nici cu zahar.

Ce o deosebeste insa de checul clasic? In primul rand – textura si consistenta. Daca checul este pufos si foarte aerat, o paine cu banane are o textura mai greoaie si este mai umeda in interior, asta datorita bananelor si ovazului. Si in plus, are un gust foarte pregnant de banane si nuca, pe cand checul este, de cele mai multe ori, doar dulce si atat.

Paine cu banane sanatoasa: inlocuiri de ingrediente

Daca te-am facut curioasa, incearca urmatoarea reteta de paine cu banane. O paine cu banane este un desert perfect! O poti manca atat la micul dejun, la ceai sau cafea, cat si pe post de gustare intre mese.

Am ales o reteta de paine cu banane pe cat de gustoasa, pe atat de sanatoasa. Zaharul este inlocuit cu sirop de agave (poti pune si miere in locul acestuia), uleiul normal cu ulei de cocos, iar faina alba cu o parte de faina de migdale si o parte de faina integrala, plus fulgi de ovaz.

Paine cu banane – Ingrediente:

3 banane mari bine coapte

3 linguri de ulei de cocos topit

1 ou

½ ceasca de sirop de agave

¾ lingurita de sare

½ lingurita de extract de vanilie

½ lingurita de scortisoara

¾ ceasca de lapte de migdale

1 ¼ ceasca de faina de migdale

1 ¼ ceasca de faina integrala

1 ¼ ceasca de fulgi de ovaz

3 lingurite de praf de copt

Paine cu banane – Preparare:

Preincalzeste cuptorul la 176 de grade si unge o tava de chec cu putin ulei de masline.

Paseaza bananele intr-un bol mare. Adauga uleiul de cocos topit, oul, siropul de agave, sarea, extractul de vanilie si scortisoara si laptele de migdale si amesteca. Cand compozitia s-a omogenizat suficient, continua cu ingredientele uscate.

Poti combina intr-un bol faina de migdale, faina normala, fulgii de ovaz si praful de copt. Adauga acest mix in compozitia lichida, treptat, ca sa se incorporeze bine si sa nu se formeze cocoloase.

Toarna compozitia in forma de chec si coace-o in jur de o ora – o ora si 15 minute. La final, ar trebui ca painea cu banane sa crape deasupra si sa fie aurie.

Inainte de a o servi, las-o sa se raceasca complet. Poti savura aceasta delicioasa paine cu banane ca atare sau cu miere ori iaurt deasupra. Daca nu reusesti sa o mananci pe toata, o poti pastra si congelata.

Avem si o alta alternativa la aceasta paine cu banane: un chec inedit cu dovleac si ciocolata.

Foto: Guliver