Foloseste mere din piata pentru ca sunt mai gustoase

Placinta cu mere este o idee nemaipomenita pentru un desert savuros de weekend, insa ca sa fie cu adevarat speciala, o poti pregati in stil american: ca pe o prajitura cu aluat, jos si deasupra, umpluta la mijloc cu o compozitie dulce-acrisoara de mere.

Ca sa-ti iasa cu adevarat delicioasa, te sfatuiesc sa dai o fuga pana la piata si sa cumperi niste mere romanesti, dulci si aromate (merele din supermarket, desi arata mai bine, sunt mai tari si mai putin parfumate), mai ales ca a inceput sezonul lor. Din mere se face o umplutura cu unt, zahar, scortisoara si zeama de lamaie, putin diferita de cea pe care o facem in mod normal la o placinta cu mere romaneasca pentru care merele se razuiesc si se calesc.

Secretul este insa aluatul, care trebuie musai facut in casa (uneori e mai simplu sa cumparam foi de placinta din comert, dar nu sunt, nici pe departe, la fel de gustoase). Aluatul este diferit de cel cu care suntem obisnuiti in placintele romanesti, seamana cu cel de tarta, avand o consistenta mai sfaramicioasa. Merita sa incerci intr-o zi placinta cu mere pentru ca este foarte gustoasa! O poti face chiar in weekend daca ai timp!

Ingrediente pentru placinta cu mere:

260 de grame de faina

75 de grame de faina cu agent de crestere

185 de grame de unt nesarat, rece

75 de grame de zahar pudra

2 oua

1 lingura de lapte

Pentru umplutura:

8 mere mari

sucul de la o lamaie

45 de grame de unt nesarat

110 grame de zahar pudra

1 lingurita de scortisoara

Preparare:

Amesteca faina cu putina sare intr-un bol (daca nu gasesti faina cu agent de crestere, poti combina cele 75 de grame de faina cu doua-trei grame de praf de copt). Adauga untul si framanta compozitia cu mana pana cand obtii firimituri. Adauga si zaharul. Bate un ou cu o lingurita de apa rece si integreaza-l in aluat. Mai framanta pana cand formezi o bila (poti sa mai adaugi apa daca e prea tare). Imparte aluatul in doua parti, una putin mai mare decat cealalalta, acopera-le cu folie de plastic si pune-le la frigider pentru jumatate de ora.

Curata merele si taie-le cubulete. Stropeste-le cu sucul de lamaie pentru a preveni oxidarea.  Pune untul si zaharul intr-o oala si topeste-le pe foc mediu. Adauga si merele si scortisoara si amesteca. Gateste umplutura zece minute sau pana cand merele se inmoaie.

Intinde aluatul mai mare pe o suprafata tapetata cu faina, astfel incat sa fie cam de 30 de centimetri in diametru, dar ghideaza-te si dupa tava pe care o ai tu acasa. Ruleaza aluatul pe un sucitor si apoi deruleaza-l intr-o tava rotunda. Preseaza-l incet in tava si lasa marginile sa atarne. Pune inauntru umplutura de mere. Intinde si celalalt aluat, intr-un cerc cu diametrul de 25 de centimentri si aseaza-l deasupra umpluturii, incercand sa “lipesti” aluatul de cel de jos, astfel incat sa obtii o margine dantelata (poti sa mai tai din excesul de aluat). Bate si oul ramas cu putin lapte si unge aluatul de deasupra.

Da placinta cu mere la rece pentru jumatate de ora, iar apoi pune-o in cuptorul incis la 180 de grade. Mai unge placinta inca o data cu putin ou si presar-o cu zahar. Cu o furculita, fa-i cateva gauri in mijloc si coace 45 de minute.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver