Secretul unui blat pufos, gata un doar 15 minute!

Placinta cu prune este un desert rapid care le iese chiar si incepatoarelor in ale bucatariei. Bunica ma rasfata adesea in copilarie cu aceasta prajitura clasica romaneasca, pe care ne-am obisnuit s-o numim placinta dar i se mai spune si pandispan cu prune. E simpla, ieftina si cu ingrediente la indemana oricui. Sunt sigura ca si tie iti trezeste amintiri frumoase!

Desi placinta cu prune poate parea banala, eu o ador, si nu as da-o pe niciun alt desert mai sofisticat, cel putin nu acum, toamna. Ce imi place la aceasta prajitura este combinatia perfecta dintre blatul pufos de aluat (un fel de blat de pandispan aerat) si fructele moi si aromate. Si in plus, fata de reteta din copilarie, placinta cu prune cu care va tentam mai are ceva: scortisoara parfumata.

Placinta cu prune e un desert rapid care iti mai maxim o ora; o poti prepara oricand ai chef de ceva dulce!

Daca ti-am facut pofta si te tenteaza placinta cu prune, ti-am pregatit o reteta foarte simpla, pe care o poti exersa intr-o zi ploioasa de weekend sau…chiar si intr-o seara cand vii de la serviciu si vrei sa te relaxezi. Prepararea dureaza in jur de 15 minute, iar prajijtura trebuie sa mai stea apoi la cuptor inca 45-50 de minute. Deci, nu iti trebuie mai mult de o ora ca sa obtii un desert rapid, clasic si delicios.

Ingrediente pentru placinta cu prune:

150 grame de zahar

115 grame de unt, la temperatura camerei

140 grame de faina

1 lingurita de praf de copt

2 oua

1 praf de sare

12 prune

1 lingurita de scortisoara

1-2 linguri de zahar pudra

Preparare:

Incalzeste cuptorul la 180 de grade.

Pune zaharul si untul intr-un bol si amesteca-le folosind un mixer electric. Cand compozitia devine pufoasa, iar zaharul s-a topit, incorporeaza treptat faina si praful de copt. La sfarsit, adauga ouale si un praf de sare. Amesteca foarte bine intreaga compozitie, acesta e secretul pentru ca placinta cu prune sa iasa pufoasa.

Spala prunele si taie-le in doua, indepartand samburii.

Toarna aluatul intr-o tava de copt rotunda (ar trebui sa aiba in jur de 26 de cm) si unsa cu putin unt in prealabil (sau cu ulei). Asaza prunele deasupra aluatului, cu partea taiata in sus si presara una-doua linguri de zahar pudra amestecate cu scortisoara. Cam atat ai de facut; doar ti-am spus ca e un desert rapid!

Pune placinta cu prune in cuptor, putin mai jos, si las-o sa se coaca in jur de 40-50 de minute. Fa o proba cu o scobitoare sa vezi daca prajitura s-a copt si in mijloc; cand betisorul iese curat, inseamna ca e gata. Scoate-o din cuptor si las-o sa se raceasca la temperatura camerei. Poti servi placinta cu prune cu frisca sau cu smantana dulce.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver