Crema de lamaie parfumata si bezea pufoasa

Prajitura cu lamaie si bezea ma duce cu gandul la copilarie cand mama obisnuia sa ne rasfete, pe mine si pe sora mea, cu un desert asemanator; era un fel de negresa cu o crema de vanilie si cu un strat de bezea deasupra.

Cum am pierdut demult reteta aceea magica din copilarie, m-am hotarat sa caut si alte variante de deserturi cu bezea si am descoperit prajitura cu lamaie si bezea. Eu am incercat-o o data si m-a cucerit total; este foarte aromata datorita lamaii, iar bezeaua, pufoasa, echilibreaza perfect gustul putin acrisor al cremei.

Prajitura cu lamaie si bezea este desertul perfect pentru musafiri pretentiosi

In principiu, nu este greu de facut si seamana foarte mult cu o tarta, in sensul ca se face un aluat, care se coace, se umple cu crema de lamaie, iar deasupra se adauga albusurile batute cu zahar. Prajitura se mai baga la cuptor cateva minute pentru ca bezeaua sa devina putin crocanta si aurie. Prajitura cu lamaie si bezea este o bunatate si ti-o recomand mai ales cand ai musafiri la masa, pentru ca face senzatie!

Ingrediente:

225 de grame de faina

2 linguri de zahar pudra

125 de grame de unt, rece

2 si 1/2 linguri de apa rece

Crema de lamaie:

50 de grame de faina de porumb

125 de ml de apa

250 de ml de suc de lamaie proaspat

430 de grame de zahar pudra

60 de grame de unt

4 oua

Preparare:

Amesteca faina si zaharul pudra intr-un bol larg. Foloseste-ti mainile si freaca untul cu faina si cu zaharul, pana cand se formeaza firimituri. Adauga apa si amesteca; framantand compozitia cu mainile, pana vei obtine un aluat compact. Scoate aluatul din bol si intinde-l pe o suprafata curata pana obtii un disc de cinci milimetri grosime si 23 de centimentri in diametru. Acopera aluatul cu folie si pune-l in frigider pentru jumatate de ora.

Incalzeste cuptorul la 180 de grade, unge o tava de copt cu putin ulei si imbrac-o in hartie de cop. Aseaza aluatul in tava, pune-i deasupra niste orez ca sa nu creasca prea tare in mijloc si coace-l 15 minute. Indeparteaza orezul si mai coace-l inca 15-20 de minute.

Intre timp, pentru a face crema de lamaie, combina faina de porumb cu apa, sucul de lamaie si jumatate din zahar intr-o oala. Da focul mediu si incalzeste ingredientele, amestecand cu un tel, patru-cinci minute, pana cand mixture se ingroasa bine. Ia crema de pe foc si adauga untul si galbenusurile. Toarn-o intr-un bol, acoper-o cu plastic si pune-o in frigider pentru cel putin trei ore.

Incalzeste cuptorul la 190 de grade. Bate albusurile cu un mixer pana cand se intareste. Gradual, adauga cealalta jumatate de zahar, cate o lingura odata. Toarna crema peste aluatul prajiturii si niveleaz-o. Deasupra adauga albusurile de ou si foloseste spatele unei linguri ca sa creezi mici piscuri. Mai pune prajitura cu lamaie si bezea in cuptor inca cinci minute, pana cand bezeaua devine aurie.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver