Prajitura cu zucchini si afine echilibreaza perfect gustul legumei cu cel al fructelor acrisoare si dulceata zaharului. O poti servi la micul dejun, la cafea si ceai, sau ca desert, in orice moment al zilei.

In mod obisnuit, vara, cand incep sa apara la tarabe capsunile, visinele si prunele, facem prajituri folosind aceste fructe. Un blat simplu de pandispan, impanat cu fructe proaspete, eventual putin acrisoare. Ca sa rupi aceasta rutina, cei de la Allrecipes.com propun ceva diferit: prajitura cu zucchini si afine!

In loc sa te miri, mai bine te pregatesti de copt unul dintre cele mai delicioase deserturi. E gata intr-o ora si 45 de minute. Din aceste cantitati vei face 12 portii de prajitura cu zucchini si afine, iar fiecare portie are 461 de calorii.

Ingrediente pentru prajitura cu zucchini si afine

3 oua, batute

1 cana ulei

3 lingurite esenta de vanilie

2 1/4 cani zahar brun sau, si mai sanatos, indulcitor pe baza de stevie

2 cani zucchini razuit, scurs bine de apa

3 cani faina

1 lingurita sare

1 lingurita praf de copt

1/4 lingurita bicarbonat de sodiu

1 lingura scortisoara macinata

200 grame afine proaspete

Preparare

Ca sa faci o prajitura cu dovlecei si afine, trebuie sa incepi prin a incalzi cuptorul la aproximativ 175 de grade Celsius. Apoi, unge cu ulei doua tavi de chec.

Intr-un bol mare, bate bine ouale, uleiul, vanilia si zaharul sau indulcitorul, apoi incorporeaza zucchini. Adauga treptat faina, sarea, praful de copt, bicarbonatul si scortisoara. Cand adaugi ingredientele uscate, amesteca usor, de jos in sus, folosind o spatula sau o lingura de lemn. Dupa aceea, adauga si afinele si amesteca.

Toarna aluatul in formele de chec, apoi coace prajitura cu zucchini si afine vreme de 50 de minute. Nu uita insa ca trebuie sa testezi prajitura cu o scobitoare sau infigand varful unui cutit in blat. Daca varful cutitului sau scobitoarea sunt curate dupa aceea, inseamna ca interiorul s-a copt.

Lasa prajitura cu zucchini si afine sa se racoreasca 20 de minute in tava, apoi rastoarna tavile peste un gratar si lasa prajiturile sa se raceasca de tot.

Serveste prajitura asa cum este sau cu o glazura de iaurt cu continut scazut de grasimi si afine proaspete.

FOTO: Guliver

Citeste si: Un desert sanatos: pandispan fara gluten si fara lactoza.