risotto cu legume cana

Un risotto cu legume delicios poti face si daca inlocuiesti orezul alb cu orz. Orzul are un gust mai intens decat orezul, este usor dulceag, si capata o consistenta fina odata ce este gatit.

Eu prefer sa fac risotto cu legume inlocuind orezul cu orz – orzul este mult mai nutritional. O ceasca de orz contine aproape jumatate din proteinele de care ai nevoie zilnic (22 de grame), calciu, magneziu, fosfor, potasiu si fibre. Ca sa faci un risotto cu legume delicios, combina orzul cu cat mai multe legume.

Astazi, iti prezentam o reteta de risotto cu orz, telina verde si mazare. Dar mai poti folosi si praz, sparanghel, zucchini, morcovi sau ciuperci. Cheia este sa experimentezi folosind combinatii de legume – cu cat faci un risotto cu legume mai colorat, cu atat vei manca mai multi nutrienti importanti pentru sanatate.

Indicatii pentru a gati un risotto cu legume delicios

N-ai mai gatit niciodata orz? Trebuie sa stii ca exista mai multe tipuri de orz. Pentru risotto cu legume, cel mai indicat este orzul decorticat fiindca se gateste mai rapid (40 de minute). Orzul nedecorticat este un tip de orz care necesita un timp dublu de fierbere.

Daca insa vrei sa te bucuri de un orz mai sanatos, cel nedecorticat este solutia. Se lasa la inmuiat peste noapte si se fierbe. Il poti prepara cand ai mai mult timp la dispozitie.

Ingrediente pentru 4 portii de risotto cu legume:

2 linguri de ulei de masline

1 ceasca de orz

2 tulpini de telina verde

½ ceasca de vin alb sec (sau apa)

sare si piper proaspat

600 ml supa de legume

280 grame mazare congelata

½ ceasca de parmezan ras

Risotto cu legume – Preparare:

Incalzeste uleiul de masline si adauga telina verde taiata cubulete impreuna cu orzul. Soteaza-le 5-7 minute, pana cand incep sa se inmoaie. Adauga vinul (sau apa) si mai gateste inca vreo 5 minute pana cand lichidul se evapora. Pentru un risotto cu legume delicios e important sa tii cont de aceste detalii.

Poti adauga orz fiert si la salate sau supe!

Adauga 2 cani de apa si da orzul in fiert. Asezoneaza cu un praf de sare si piper, da focul mic si fierbe inca 10 minute. Abia acum adauga supa de legume si continua sa gatesti, amestecand ocazional, pana cand orzul se inmoaie si devine cremos (10-15 minute).

Poti adauga supa de legume si treptat. Cate o cana la fiecare 5 minute, dupa ce scade lichidul.

La final, adauga mazarea. Mai gateste risotto-ul cu legume inca 5-6 minute, marind putin flacara, pana cand mazarea se dezgheata si se inmoaie. Incorporeaza si parmezanul ras in compozitie. Daca mai e nevoie, asezoneaza din nou cu sare si piper.

Tips: poti adauga si plante aromatice la final, patrunjel, cimbru, busuioc, menta pentru un risotto cu legume cu adevarat delicios.

Foto: Guliver