Prepara acasa aceste delicatese!

Aceasta reteta de rosii deshidratate cu ulei de masline si mirodenii pe care o poti realiza fara prea mari batai de cap are avantajul ca nu contine conservanti, asemenea preparatelor de gen din comert. Poti controla calitatea rosiilor si a celorlalte ingrediente si vei avea la indemana rosiile deshidratate pentru a le folosi in paste, salate sau chiar ca garnitura. 

Rosiile uscate sau deshidratate si preparate cu ulei de masline si cu condimente pot alcatui o gustare ideala de pranz (in combinatie cu un biscuite din cereale integrale, sa zicem), dar se folosesc si ca ingrediente principale in unele retete de paste sau in preparatele din carne, legume, dressinguri si chiar in paine sau pizza.

Rosiile deshidratate si preparate in ulei au o aroma intensa si sunt destul de sarate, asa ca trebuie consumate cu chibzuinta! Dupa ce prepari propriile rosii uscate in ulei, ai grija sa le depozitezi in frigider, mai ales daca adaugi si condimente (usturoi si ierburi) ca sa eviti aparitia bacteriilor si rancezirea. Dupa ce ai desfacut borcanul, ar trebui sa-l consumi in maximum doua saptamani! Dar iata cum se prepara aceasta reteta!

Ingrediente:

– 15 rosii de tip prunisoare (acelea mai lunguiete)

– 3 cesti de otet

– 8 frunze de busuioc proaspat

– 3 linguri de capere in sare

– 2 linguri de piper negru boabe

– 2 lingurite de sare

– 2 cesti de ulei de masline

– 2 borcane curate

Preparare:

Taie rosiile in jumatate si pune-le in deshidrator pentru a le usca (procesul este destul de lung, in jur de 8-10 ore). Daca nu ai un deshidrator, le poti usca punandu-le pe o tava (pe care ai asezat in prealabil hartie de copt) la cuptor, la o temperatura de 100 de grade. Lasa-le sa stea la cuptor pana capata textura caiselor uscate. Acest procedeu poate dura si aici destul de mult, ca si in primul caz.

Toarna otetul intr-o oala si fierbe-l. Adauga rosiile si „opareste-le” un minut, iar apoi scoate-le cu o spumiera si lasa-le sa se usuce. Pune rosiile in straturi in borcane, adaugand busuioc, capere, piper si sare pe fiecare strat. Cand borcanul s-a umplut, toarna usor uleiul de masline, presand rosiile cu o lingura de lemn.

Ai grija ca rosiile sa fie acoperite in intregime de ulei ca sa se mentina cat mai mult timp! Capseaza borcanele si lasa-le sa stea intr-un loc rece peste noapte. A doua zi, mai adauga ulei daca este nevoie si pastreaza-le sase saptamani inainte de a le deschide.

Daca te incanta ideea de a prepara propriile rosii deshidratate cu ulei de masline si mirodenii te incurajam sa incerci si iti prezentam si avantajele acestei metode de conservare!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver