Salatele nu mai sunt asa o placere iarna, cand simti nevoia de mancare calda si satioasa… Iti sugeram un mic artificiu culinar: foloseste legume care se coc in cuptor pentru o salata calda in loc de una cu multe frunze!

Salata calda e super savuroasa! Poti folosi cam orice legume iti plac, dar cartoful dulce, morcovul, pastarnacul si telina sunt obligatorii. Sunt legume foarte hranitoare, fiind pline de fibre, vitamine si minerale. Iar cand le coci in cuptor devin dulci si isi intensifica aromele.

Iar daca simti nevoia de ceva “verde” poti adauga, dupa bunul plac, si vegetale. In aceasta reteta se foloseste si o mana de baby spanac, dar mai poti adauga si patrunjel sau rucola, pentru un plus de gust, sau orice tip de salata.

Salata calda obligatoriu cu un dressing sanatos!

Fa-ti, neaparat, si un dressing la salata de iarna, cu mustar de Dijon, otet, suc de lamaie, sare si piper. Altfel, vei avea senzatia ca mananci o simpla mancare de legume.

ATENTIE! Unele dressinguri pot aduce calorii inutile salatei tale sanatoase. Fereste-te sa folosesti maioneza sau sa cumperi sosuri din comert. Fa-ti totdeauna dressing sanatos acasa.

Ingrediente pentru salata calda:

1 ceapa rosie mica

1 cartof dulce

1 morcov

1 pastarnac

½ telina mica

1 ardei gras rosu

½ zucchini

3 linguri de ulei de masline

sare si piper

¼ ceasca de muguri de pin

1 lingura de suc de lamaie

½ lingura otet balsamic

1 lingurita mustar Dijon

1 mana de spanac

½ ceasca branza feta (optional)

Preparare:

Incalzeste cuptorul la 200 de grade.

Curata si taie ceapa, cartoful dulce, morcovul, pastarnacul, telina, ardeiul rosu si zucchini-ul in bucati mari. Pune-le intr-o tava de copt si stropeste-le cu 2 linguri de ulei de masline si 2-3 linguri de apa. Asezoneaza-le cu sare si piper, amesteca-le si baga-le la cuptor 45 de minute. La jumatatea timpului de coacere, amesteca legumele cu o lingura de lemn.

In salata, poti folosi si alte nuci si seminte: migdale, dovleac, in!

Intre timp, prajeste mugurii de pin. Incalzeste bine o tigaie si pune-i pe foc, fara sa adaugi ulei. Amesteca continuu. Cand mugurii de pin incep sa devina aurii, sunt gata – dupa 2-3 minute.

Fa dressing-ul: amesteca otetul cu sucul de lamaie, mustarul si lingura ramasa de ulei. Asezoneaza cu sare si piper.

Pune delicioase legume coapte intr-un bol, adauga spanacul crud, mugurii de pin prajii, dressing-ul si amesteca. Adauga branza feta deasupra (daca folosesti) si serveste salata calda!

Foto: Guliver