Nautul si pasta de susan sunt ingredientele cheie

Salata de vinete pe care o stim cu totii este delicioasa, insa cand ii sunt adaugate cateva ingrediente noi precum naut si pasta de susan, se transforma intr-o aromata minunatie orientala: baba ganoush.

Baba ganoush seamana cu clasica salata de vinete, pentru ca la baza, operatiunea de preparare este aceeasi: vinetele se coc, pe plita sau pe gratar, si se transforma in pasta. De aici incolo insa, in salata de vinete se mai adauga si alte condimente in afara de ceapa pe care o punem de obicei: usturoi, patrunjel si suc de lamaie.

Salata de vinete orientala e cunoscuta drept baba ganoush

Suna absolut delicios (si chiar este!), iar daca nu ai mai incercat pana acum baba ganoush, da-i o sansa. Poate fi servita ca si aperitiv, dar si ca fel principal, alaturi de o salata de legume, combinatia fiind ideala pentru acelea dintre voi care sunteti vegetariene. Baba ganoush se savureaza neaparat cu o lipie proaspata! Iata toate ingredientele de care ai nevoie; pe multe dintre ele le poti folosi si pentru popularul humus.

Ingrediente pentru baba ganoush:

1 vanata mare

1 cutie de naut fiert

3 catei de usturoi

1/4 ceasca de suc de lamaie

3 linguri de pasta de susan (tahini)

1/4 ceasca de ulei de masline

cateva fire de patrunjel

sare

Preparare:

Coace vanata. O poti coace pe plita sau pe gratar, insa daca iti este teama ca se face prea mult fum in casa, pune-o pe o tava, imbracata in hartie de copt, si baga-o la cuptor pentru 45 de minute sau pana se inmoaie; temperatura trebuie sa fie undeva la 200 de grade. Scoate-o din cuptor, cresteaz-o pe mijloc si las-o sa se raceasca, apoi indeparteaza-i coaja.

Intr-un blener, amesteca vanata cu restul de ingrediente: nautul scurs de sucul propriu, pasta de susan, usturoiul, sucul de lamaie, cu exceptia uleiului si al patrunjelului. Mixeaza pana cand obtii o compozitie fina.

Rastoarna salata de vinete intr-un bol si incorporeaza usor si uleiul de masline. Toaca patrunjelul si adauga-l (pune-l dupa gust). Poti pastra cateva frunze de patrunjel si pentru a decora salata baba ganoush. Serveste-o cu lipii calde.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver