Un preparat sanatos, specific libanez

Daca pana cum ai folosit patrunjelul doar ca sa asezonezi diverse feluri de mancare, merita sa-l ridici la rang de vedeta! Simte-i din plin aromele intr-un preparat libanez celebru: salata tabouleh.

Ca sa faci salata tabouleh ai nevoie de muuult patrunjel, acesta fiind ingredientul principal al preparatului. Practic, mananci o salata numai din patrunjel, „asezonata”, cu rosii si castraveti, si nu invers. Iar acesta este un lucru minunat! Daca iti inchipui ca nu poti sa mananci atata patrunjel deodata, fa o proba! Vei descoperi o salata absolut delicioasa si foarte sanatoasa!

Patrunjelul este o doza concentrata de antioxidanti, printre care luteina, un flavonoid care elimina efectele radicalilor liberi. Impreuna cu luteina, vitamina C, prezenta din abundenta in patrunjel, are efect anti-inflamator. Si mai mult decat atat, patrunjelul contine si un compus organic (miristicina) prezent in uleiul esential de patrunjel, care nu ca doar inhiba formarea tumorilor, dar poate activa si o enzima care lupta cu oxidarea moleculara.

Ingrediente:

– 1 ceasca de cuscus

– 3 rosii taiate cubulete mici

– 2 castraveti curatati de coaja si taiati cubulete

– 3 cepe verzi taiate

– 3 catei de usturoi

– 1 ceasca de patrunjel proaspat

– 1/3 ceasca de frunze de menta proaspete

– 1 lingurita de sare

– 1/2 ceasca de suc de lamaie

– 2/3 ceasca de ulei de masline

Preparare:

Pune cuscus-ul intr-un bol si acopera-l cu doua cesti de apa fierbinte. Lasa-l sa stea 30 de minute, dupa care scurge-l de excesul de apa.

Separat: toaca rosiile si castravetii in cubulete mici (castravetii ii poti curata de coaja). Taie ceapa verde, toaca patrunjelul si frunzele de menta marunt. Pune toate aceste ingrediente intr-un bol si adauga deasupra usturoiul pisat, sarea, uleiul de masline si sucul de lamaie. Adauga si cuscus-ul, amesteca bine si da salata la frigider cel putin doua ore inainte de a o consuma ca sa fie proaspata!

Ca sa te bucuri de o masa si mai gustoasa, combina salata tabouleh cu humus!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver