Cum sa faci un blat crocant dar nu tare

 Tarta cu fructe este acel desert pe care nu vei regreta niciodata ca l-ai incercat. In afara faptului ca arata irezistibil indiferent de fructele pe care le folosesti, micuta prajitura te va cuceri de doua ori: o data datorita blatului crocant care se topeste in gura si a doua oara din pricina cremei fine de vanilie, combinata cu aroma fructelor proaspete. Ce sa mai, un adevarat deliciu!

Daca te-am facut sa inghiti in sec, nu mai sta pe ganduri si treci la fapte! Iti spunem sa ai mare grija la cantitatile folosite. Gustul prajiturii tine foarte mult de blatul pe care il faci.

Iar secretul aluatului pentru delicioasa tarta cu fructe este gramajul exact al ingredientelor, ordinea in care le incorporezi si timpul de tinere la frigider. Iata de ce ai nevoie:

Ingrediente:

Pentru aluat:

– 1/2 ceasca de unt rece, taiat bucati

– 1 si 1/2 ceasca de faina

– 2 linguri de zahar

– 3 galbenusuri

Pentru crema:

– 2 galbenusuri

– 1/4 ceasca de zahar

– 1/4 ceasca de faina

– 1 ceasca de lapte

– 2 lingurite extract de vanilie

– fructe proaspete la alegere (poti folosi fructe din compot)

Preparare:

Pentru a face aluatul: folosind degetele, amesteca untul cu faina, dupa care adauga zaharul si galbenusurile si amesteca pana cand se formeaza o compozitie. Fa o bila din aluat, inveleste-o in plastic si pune-o la frigider pentru jumatate de ora. Incalzeste cuptorul la 175 de grade.

Dupa ce timpul a expirat, scoate aluatul din frigider, intinde-l cu un sucitor cat poti de bine si apoi aranjeaza-l pe tava de tarta, astfel incat sa umpli bine marginea tavii. Pune deasupra aluatului o hartie de copt si cateva boabe de fasole pentru ca aluatul sa nu creasca in mijloc, unde vei pune compozitia. Coace tarta cam 20 de minute.

Pentru crema: intr-un bol mediu, amesteca galbenusurile si faina. Fierbe laptele si adauga-l incet peste mixtura de mai sus, amestecand continuu. Pune crema aceasta intr-o oala pe foc mediu si amesteca in ea continuu pana cand se ingroasa (5-6 minute). Adauga si vanilia. Ia-o de pe foc si las-o sa se raceasca.

Ca sa faci tarta, pune crema peste aluatul de tarta si orneaz-o cu fructe. Poti folosi kiwi, fructe de padure, zmeura, capsuni sau cirese, in functie de preferinte.

Chiar daca este destul de frig afara, ai curaj si combina tarta cu fructe cu o inghetata de capsuni ca sa te bucuri de un adevarat deliciu!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver