Un preparat vegetarian gustos si rapid

Cel mai simplu mod de a gati ciupercile, este sa le umpli cu cateva tipuri de legume (poti alege intre ardei gras, dovlecei, vinete, spanac, rosii), sa le acoperi cu parmezan si sa le gratinezi putin la cuptor. Iti prezentam o reteta simpla de ciuperci umplute cu legume, gratinate la cuptor si secretul prepararii lor!

Am pregatit o singura daca ciuperci cu legume, gratinate la cuptor, dupa o reteta de-a Andreei Raicu, pe care am gasit-o in cartea ei, Mananca si arata bine! si pot sa spun ca au iesit extraordinar de bune. Eu le-am servit ca si garnitura la pui, insa daca esti vegetariana poti manca acest preparat ca si fel principal ori il poti combina cu o salata. Secretul este sa mananci ciupercile calde, la scurt timp dupa ce le-ai scos de la cuptor pentru ca in acel moment parmezanul are o consistenta foarte placuta. Daca se racesc, nu mai sunt la fel de gustoase!

Iti mai fac o recomandare. Daca vrei sa gatesti ciuperci umplute cu legume si gratinate, orienteaza-te sa cumperi niste ciuperci champignon mai mari, pentru ca la cuptor se micsoreaza destul de mult, iar daca deja sunt micute, nu vei mai intelege nimic din ele. Dar iata reteta:

Ingrediente (4 portii):

– 1 ceasca de otet balsamic

– 1/2 lingurita de usturoi pudra (1 catel de usturoi pisat)

– 1/2 lingurita de pudra de ceapa

– 4 ciuperci champignon mari

– 2 linguri de ulei de masline

– 1 vanata mica, curatata de coaja si taiata marunt

– 1 ceasca de spanac, taiat marunt

– 1/2 ceasca de branza mozzarella

– 2 rosii mici, taiate felii

– 1 dovlecel, taiat cubulete

– 1/4 ceasca de parmezan ras

Preparare:

Amesteca otetul balsamic, pudra de usturoi si pudra de ceapa intr-un bol. Pune ciupercile intr-o punga de plastic si toarna otetul peste ele, iar apoi baga-le in frigider cam o ora ca sa se marineze.

Pune uleiul de masline intr-o tava si incalzeste-l la foc mediu. Adauga vanata, spanacul si dovlecelul si gateste cam cinci minute.

Incalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius si unge o tava cu putin ulei. Scoate ciupercile din marinata si pune-le pe tava. Cu o lingura umple-le cu compozitia si adauga deasupra branza mozzarella. Pune pe fiecare ciuperca cate o felie rotunda de rosie si acopera cu parmezan. Da-le la cuptor pentru 12 minute si serveste-le calde.

Daca ai pregatit deja ciuperci umplute cu legume, poate vrei sa testezi o reteta mai inedita quesadilla vegetariana!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver