Ingrediente sofisticate: sparanghel si spanac

Quiche-ul este un preparat frantuzesc ce seamana cu o tarta, dar a carei umplutura este sarata. Exista mai multe modalitati de a gati quiche-ul, in functie de

diferitele zone geografice din Franta, dar ingredientele folosite cel mai adesea sunt carnea, branzeturile, legumele si chiar pestele.

Vestea buna este ca exista chiar si retete de quiche vegetarian, pentru cei care nu consuma carne. Legumele folosite variaza foarte mult de la ciuperci, ardei gras, rosii si pana la broccoli, vinete si morcovi. Ingredientul de “legatura” pentru minunatele legume este branza. Eu iti recomand astazi o reteta mai deosebita de quiche, cu sparanghel si spanac.

Daca te apuci sa faci aceasta reteta, ai mare grija la aluat, care trebuie sa fie usor si putin sfaramicios, nicidecum tare. Daca urmaresti intocmai indicatiile, cu siguranta te vei bucura de un quiche delicios.

Ingrediente:

Pentru aluat:

– 1 si 1/4 ceasca de faina

– 8 lingurite de unt nesarat, rece

– 3-4 lingurite de apa rece

– 1/2 lingurita de sare

– 1/2 lingurita de zahar

Pentru compozitie:

– 1/2 lingurita de ulei de masline

– 8 bucati de sparanghel, cu capetele taiate

– 4 cesti de spanac

– 5 oua mari

– 1 ceasca de lapte

– 3/4 ceasca de branza feta

– 1/4 ceasca de mozzarella rasa

– 4 cepe verzi

– sare si piper

Preparare:

Aluat:

Tine untul la congelator cam 15 minute. Cu cat este mai rece, cu atat aluatul va fi mai usor, perfect pentru quiche.

Pune faina, sarea si zaharul intr-un bol si amesteca. Adauga jumatate din unt si pune compozitia intr-un blender. Puleseaza de sase-opt ori, opreste-te si apoi adauga si restul de unt. Adauga si apa rece si mai amesteca. Apa trebuie sa „lege” aluatul, asa ca daca compozitia este sfaramicioasa, mai pune putina apa.

Rastoarna aluatul pe o suprafata curata si framanta-l putin pana se omogenizeaza si formeaza o bila.

Atentie! Daca il framanti prea mult, ii poti afecta fragezimea, asa ca nu exagera. Infasoara aluatul in plastic si tine-l la frigider o ora. Scoate-l din frigider apoi, lasa-l cinci minute sa se dezghete.

Compozitia:

Incalzeste uleiul de masline pe foc mediu si adauga sparanghelul si spanacul. Gateste-le pana cand sparanghelul ambele se inmoaie. Alege spanacul de sparanghel si scurge-l de excesul de apa, punandu-l intr-o sita.

Separat, amesteca oule si laptele. Adauga si branza feta si mozzarella. Asezoneaza cu sare si piper, dupa gust.

Scoate aluatul din frigider. Intinde-l pe tava pentru quiche (este de preferat sa ai o tava de tarta). Pune sparanghelul, spanacul si ceapa verde (taiata) pe aluatul de quiche. Toarna deasupra mixtura de oua, lapte si branza.

Pune quiche-ul la cuptor pentru 45 de minute pana cand capata o culoare aurie. Scoate-l si lasa-l sa se odihneasca in jur de 10-15 minute, dupa aceea serveste-l!

Ca sa faci quiche vegetarian poti folosi si legumele tale preferate, inainte insa trebuie sa le sotezi in putin ulei de masline!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver