Un rasfat culinar….ocazional

Nu am gatit niciodata paste cu somon acasa, insa de cand le-am degustat in concediu, intr-un restaurant cochet din Florenta, am ramas cu gandul la ele. Si ca sa scap de noua mea obsesie culinara, m-am hotarat sa fac o reteta asemanatoare.

Am gasit o reteta de paste cu somon usor de gatit, pe care m-am gandit sa o impart si cu voi. Secretul, ca sa va iasa ca la carte, este sosul ce trebuie sa fie cat mai cremos si cat mai mult, altfel, somonul afumat va avea un gust prea puternic.

De regula, pastele cu somon se servesc cu un sos alb, care se face destul de usor cu diverse lactate ca smantana, lapte, parmezan sau mozzarella. Pentru ca sosul sa nu fie insa prea greu, poti sa adaugi si un ingredient verde. In reteta de mai jos este folosita si mazare, dar poti sa mai adaugi ciuperci, rosii cherry sau fasole verde.

Desi reteta suna foarte bine, pastele cu somon sunt totusi un preparat destul de gras din cauza sosului, asa ca iti recomand sa mananci o portie rezonabila si, intotdeauna, la pranz pranz, nu seara!

Ingrediente pentru 8 persoane:

6 linguri de unt

1/2 ceapa, taiata fin

2 linguri de faina

2 lingurite de pudra de usturoi

2 cesti de lapte degresat

1/2 ceasca de parmezan

1/2 ceasca de mazare congelata (optional)

280 de grame somon afumat

1 pachet de paste penne sau farfalle

Preparare:

Pune pastele la fiert pentru opt-zece minute si scurge-le (in functie de pastele pe care le folosesti, respecta indicatiile de pe ambalaj; pastele integrale au nevoie de un timp de fierbere putin mai mare decat cele albe).

Topeste untul intr-o tigaie larga pe foc mediu. Soteaza ceapa, taiata fin, pana cand se inmoaie. Adauga cele doua linguri de faina si pudra de usturoi peste ceapa si toarna, treptat, si laptele. Lasa compozitia sa fiarba, iar cand este aproape de punctul de fierbere, adauga si parmezanul. Amesteca pana cand acesta se topeste. Adauga mazarea si mai gateste sosul, pe foc mic, in jur de patru-cinci minute. La sfarsit, adauga si somonul, taiat fasii, amesteca si mai lasa pe foc unu-doua minute.

Toarna sosul peste paste, amesteca-le si serveste-le calde, alaturi de o salata! Pentru ca ingredientele sunt pentru opt persoane, o idee buna este sa faci paste cu somon atunci cand ai invitati la masa!

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver