Secretul gustului este crema de lamaie

Tarta de lamaie este o reteta clasica de desert, de care, cu siguranta, te vei indragosti. Crema de lamaie racoritoare si putin acrisoara si aluatul de patiserie dulceag si sfaramicios alcatuiesc un dulce rafinat si perfect pentru vara.

Cea mai buna tarta de lamaie pe care am mancat-o vreodata a fost in Paris.Desertul, care in franceza se numeste tarte au citron, mi s-a parut special nu numai datorita cremei de lamaie, ci si bezelei pufoase (meringue) pe care o avea deasupra…o minunatie.

Inspirata de vacanta la Paris, am cautat reteta frantuzeasca si am reusit sa prepar o tarta cu lamaie cel putin la fel de buna ca cea cu care m-am delectat eu. Am incercat-o intr-un weekend si mi-a iesit…ca la cofetarie!

V-o recomand si voua daca aveti chef de un desert special si potrivit zilelor calduroase. Nu e o reteta pra prietenoasa cu silueta, de aceea e bine sa nu faci exces!

Ingrediente pentru tarta cu lamaie:

1 si 3/4 ceasca de faina

1/2 ceasca de migdale macinate

1/3 ceasca de zahar pudra

175 grame de unt, rece, cubulete

2 galbenusuri

2 linguri de apa rece

Frisca si felii de lamaie pentru servit

Crema:

5 oua

3/4 ceasca de zahar

300 ml frisca lichida

2 lingurite de coaja de lamaie rasa

1/2 ceasca de suc de lamaie

Preparare:

Amesteca faina, migdalele macinate, zaharul pudra si untul intr-un blender si pulseaza pana cand obtii o compozitie sfaramicioasa. Adauga galbenusurile si apa si amesteca din nou, pana cand aluatul se leaga. Scoate-l pe o suprafata tapetata cu faina, framanta-l pana cand devine fin, acopera-l cu o folie si baga-l in frigider pentru 30 de minute.

Incalzeste cuptorul la 180 de grade. Unge o tava pentru tarta cu putin unt si hartie de copt. Scoate aluatul de la frigider, intinde-l si apoi aseaza-l in tava, avand grija sa imbraci frumos marginile acesteia. Taie excesul de aluat si pune o cana-doua de orez peste aluat ca sa nu cresca prea mult in interior si sa ramana loc si pentru crema. Coace aluatul zece minute pana cand devine auriu.

Pregateste crema de lamaie: amesteca ouale, zaharul, frisca lichida, zeama de lamaie si coaja de lamaie. Toarna crema peste aluat si coace tarta de lamaie inca 30-35 de minute. Las-o sa se raceasca 15 minute, iar apoi refigereaz-o peste noapte. Serveste-o cu frisca si cu felii subtiri de lamaie deasupra.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver