Umplutura de cirese se combina savuros cu aluatul sfaramicios

Nu m-am incumetat niciodata sa prepar o placinta americana cu multa umplutura si cu fasii de aluat deasupra, dispuse foarte aspectuos, insa m-am hotarat sa-mi iau inima in dinti. Si am ales fructe populare in placintele americane: delicioasele cirese!

Am cautat insa o reteta de placinta cu cirese mai usoara, pe care ti-o propun si tie astazi. Nici macar aluatul nu mi se pare dificil si se obtine rapid din ingrediente simple. La fel si umplutura din cirese (la aceasta insa trebuie sa ai niste ingrediente cheie pentru gust: scortisoara, nucsoara si extract de migdale).

Poti sa prepari placinta cu cirese chiar weekend-ul acesta, mai ales ca prin piete au inceput sa apara si delicioasele cirese de iunie. Cantitatatile sunt pentru opt persoane, insa daca vrei sa faci o placinta mai mica, poti injumatati ingredientele.

Ingrediente pentru placinta americana cu cirese (8 persoane):

– 1 si 1/4 ceasca de zahar

– 1/3 ceasca de amidon de porumb

– 1 ceasca de suc de cirese

– 4 cesti de cirese proaspete

– 1/2 lingurita de scortisoara

– 1/4 lingurita de nucsoara

– 1/4 lingurita de extract de migdale

Pentru aluat:

– 2 cesti de faina

– 1/2 lingurita de sare

– 2/3 ceasca de margarina/unt

– 5-7 linguri de apa rece

Preparare:

Combina zaharul cu amidonul de porumb, iar apoi toarna treptat sucul de cirese si amesteca. Pune acest sirop pe foc si lasa-l sa fiarba, pana cand se ingroasa, amestecand continuu. Ia-l de pe foc, adauga ciresele (carora initial le-ai indepartat samburii), scortisoara, nucsoara si extractul de migdale.

Ca sa faci aluatul, amesteca faina si sarea si adauga margarina/untul, framantand aluatul cu o furculita (va iesi sfaramicios). Adauga si apa rece treptat pana cand aluatul se leaga si formeaza o bila. Imparte aluatul in doua bile, iar una dintre ele sa fie putin mai mare decat cealalta.

Intinde bila mai mare de aluat pe o suprafata tapetata cu faina, orientandu-te dupa marimea tavii de placinta pe care o ai. Unge tava cu putin unt si aseaza prima foaie de placinta, avand grija sa “imbraci” si marginea tavii cu aluat. Toarna umplutura de cirese. Intinde si a doua foaie de placinta si taie fasii longitudinale si aseza-le pe diagonala de la stanga la dreapta si invers.

Baga placinta  cu cirese la cuptor si coace-o zece minute la 220 de grade, iar apoi redu calduta la 190 de grade si mai las-o inca 45-50 de minute pana cand crusta devine aurie.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver