O tarta cu o poveste interesanta

Vrei sa prepari o tarta speciala? Incearca o reteta frantuzeasca celebra: tarta tartin, al carei ingredient special sunt merele caramelizate.

Prima tarta tatin a fost creata la sfarsitul anilor 1800, in bucataria unui hotel din centrul Frantei, de catre Stéphanie Tatin. Povestea tartei tatin este neasteptata: se pare ca Stéphanie a creat desertul…accidental; ea voia sa faca o placinta de mere, dar a lasat merele in unt si zahar prea mult si le-a ars, acestea caramelizandu-se. In incercarea de a salva desertul, bucatareasa a pus deasupra aluatul, a copt placinta asa, iar cand a scos-o a rasturnat-o invers. Oaspetii hotelului au fost incantati de desert si asa si-a castigat renumele.

Daca te-am facut curioasa si vrei sa vezi si tu despre ce e vorba, incearc-o! Nu este greu de facut si necesita ingrediente simple.

Ingrediente:

Aluat:

– 320 de grame de faina

– 225 de grame de unt rece

– 110 grame de zahar pudra

– 3 galbenusuri

Umplutura:

– 6 mere curatate de coaja si taiate pe lungime

– 110 grame de zahar pudra

– 110 grame de unt

– 1/4 lamaie

Preparare:

Incalzeste cuptorul la 250 de grade.

Fa aluatul: intr-un blender, amesteca faina, untul si zaharul pudra. Vei obtine un aluat sfaramicios. Adauga galbenusurile si mixeaza compozitia cateva secunde. Scoate aluatul din blender si imparte-l in doua parti. Infasoara-le in plastic si pune-le la congelator pentru cel putin o ora.

Umplutura: pune merele intr-un bol, stoarce lamaia si amesteca-le usor. Pune 85 de grame de zahar intr-o tigaie si pune-o pe foc mediu, asigurandu-te ca zaharul nu se arde. Lasa-l sa se caramelizeze pana cand devine auriu si ia-l de pe foc. Aranjeaza merele scurse de zeama deasupra zaharului intr-un singur strat si da-le la cuptor pentru zece minute.

Scoate-le din cuptor si presara deasupra zaharul ramas si acopera-le cu unt.

Scoate aluatul din concelator si da-l pe o razatoare mare, acoperind merele, pana formezi un strat de trei centimetri. Nu presa aluatul. Pune oala din nou la cuptor (trebuie sa aiba 220 de grade) si coace tarta pana cand aluatul devine brun, in jur de 20 de minute. Scoate low cost cymbalta 20mg tarta din cuptor si las-o sa se odihneasca cateva minute. Ia un platou de marimea tartei sau mai mare si rastoarna oala incet, astfel incat merele sa vina deasupra.

Tarta tatin se serveste calda, cu inghetata de vanilie.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver