Rubarba este o delicatesa pentru deserturi

Daca n-ai mancat niciodata placinta cu rubarba si capsuni, e un moment potrivit sa o incerci. Este un altfel de desert pentru ca ingredientul esential, rubarba, e o delicatesa.

In cazul in care te intrebi ce este rubarba, afla ca este o leguma, desi multa lume o clasifica, gresit, ca fiind un fruct.

O posibila explicatie? Rubarba este folosita intensiv in deserturi, in special in placinte si tarte, facand o combinatie absolut delicioasa cu capsunile sau cu…ghimbirul.

Rubarba arata ca un fel de telina verde, in sensul ca este alcatuita dintr-o tulpina, rosiatica, (partea comestibila) in capul careia se gasesc niste frunze (acestea nu sunt comestibile deoarece contin acid oxalic, potential toxic pentru oameni).

Cand tai rubarba, asigura-te ca spcai de frunze, dar si de radacina, pastrand doar tuplina.

Ingrediente:

– 3 cesti de rubarba, taiata cubulete

– 1 ceasca de capsuni, taiate

– 1 ceasca de zahar

– 3 linguri de faina de tapioca

– 1/4 lingurita de sare

– 1 lingurita de coaja de portocala

Pentru aluat:

– 2 si 1/2 ceasca de faina

– 1 ceasca de unt nesarat, rece

– 1 lingurita sare

– 1 lingurita zahar

– 6-8 cuburi de gheata

Preparare:

Combina faina, sarea si zaharul intr-un blender si amesteca-le. Adauga si untul, pulsand de sase-opt ori pana cand se mai omogenizeaza. Adauga cuburile de gheata treptat si amesteca, astfel incat compozitia sa se lege usor. Daca aluatul nu se omogenizeaza dupa ce ai pus toate cuburile de gheata, mai poti adauga putina apa rece.

Scoate aluatul din blender si framanta-l putin cu mainile, astfel incat sa devina mai pufos (2-3 minute). Vei vedea bucati mici de unt netopite din cauza ca ai adaugat apa rece, insa nu te speria: tocmai acestea vor pastra aluatul fraged. Separa aluatul in doua bile, tapeteaza-le cu faina si lasa-le la frigider cel putin o ora.

Incalzeste cuptorul la 200 de grade. Amesteca intr-un bol cubuletele de rubarba si capsunile cu zaharul, tapioca, sarea si coaja de portocala. Lasa-le zece minute.

Scoate aluatul de la frigider si lasa-l cinci-zece minute sa se dezghete, ca sa-l poti intinde. Pune putina faina pe o suprafata curata si intinde aluatul. Daca se lipseste de suprafata, presara faina. Aseaza primul aluat pe fundul unei tavi pentru copt si umple-l cu compozitia de rubarba si capsuni. Acopera placinta cu cel de-al doilea strat de aluat, avand grija sa il imbini placut la margine. Daca iti place sa te joci in bucatarie, poti taia fasii din al doilea aluat si le poti aranja in X peste fructe.

Da placinta cu rubarba si capsuni la cuptor pentru 20 de minute, iar apoi redu caldura la 175 de grade si coace in continuare 30-40 de minute.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver