Trucuri de preparare

Ai incercat vreodata sa faci pere posate? E un desert original, care desi suna sofisticat, nu necesita o dexteritate speciala in bucatarie si nici ingrediente complicate.

Pere posate inseamna, de fapt, pere fierte intr-un anumit sirop. Poate fi un sirop din zahar brun si scortisoara (ca in cazul nostru) sau poate fi vin (perele posate in vin sunt o reteta celebra), dar imaginatia merge pana intr-acolo incat siropul poate fi si din ciocolata, suc de fructe si chiar sampanie.

Daca te decizi sa faci pere posate cu zahar brun si scortisoara, iti recomand sa le servesti dupa ce, in prealabil, ai luat o masa usoara: o salata, o supa, o carne slaba. Desi este vorba despre un desert cu fructe, are destul de mult zahar in compozitie, care se poate depune fara sa-ti dai seama!

Ingrediente:

– 3 cesti de apa

– 1 ceasca de zahar brun

– 1 baton de scortisoara

– 3 pere mari

– optional, iaurt natural pentru a servi perele

Preparare:

Intr-o oala, combina apa, zaharul si scortisoara si pune-le pe foc (mediu). Gateste pana cand zaharul se topeste (dureaza aproximativ doua-trei minute).

Dupa ce s-a topit, adauga cu grija perele si acopera-le cu zaharul topit. Daca iti e mai usor, poti taia perele in felii, insa nu au acelasi aspect final aratos ca atunci cand sunt intregi. Gateste perele cam 10-15 minute, avand grija sa le intorci pe toate partile. Acopera oala cu un capac. Cand perele s-au inmuiat, scoate-le pe un platou.

Da focul mai mare si mai lasa siropul in care au fiert perele cam 5-10 minute, astfel incat sa fiarba si sa se ingroasa. Pune siropul acesta peste pere si serveste-le cu iaurt, daca iti place combinatia. Daca nu, pot fi servite si simple!

O reteta asemanatoare de pere posate, o poti gasi si in cartea Andreei Raicu, Mananca si arata bine!. Bonus: desertul are si un mousse de ciocolata.

Text: Andreea Marinescu, Foto: Guliver