supa crema de linte farfurie

Desi nu e atat de “discutata” ca micul dejun sau ca cina, masa de pranz e si ea importanta. Trebuie sa fie sanatoasa, dar si suficient de consistenta ca sa te sature si sa-ti asigure energia pentru a doua parte a zilei. Nu stii ce sa alegi? Iti dam noi o idee: minunata supa crema de linte!

Supa crema de linte e o solutie pentru acele zile in care stii ca ai mult de munca la serviciu si ai nevoie de un pranz satios.

Lintea este foarte bogata in proteine (o ceasca de linte contine 18 grame de proteine, iar necesarul zilnic este de 46, potrivit fitday.com) si fibre (63% din compozitia ei inseamna fibre, potrivit whfoods.com) – doi nutrienti care te ajuta sa te mentii satula cateva ore bune. Mai contine si acid folic, fier, zinc, fosfor si magneziu.

Cum faci o supa crema de linte gustoasa

Pe langa calitatile ei nutritionale, lintea este si foarte gustoasa – lintea rosie are un gust usor dulceag comparativ cu cea verde sau cea maro. Iar daca mai este si asezonata cu condimentele potrivite, lintea poate transforma o supa banala intr-una geniala! In aceasta reteta lintea “face pereche” buna cu usturoi, chimen, paprika, piper cayenne, patrunjel – o adevarata explozie de gusturi!

Incearca aceasta reteta de supa crema de linte! O poti prepara de seara ca sa o iei a doua zi la pachet. Sau o poti servi chiar si seara, ca fel principal. Lintea are un indice glicemic mic si nu ingrasa!

Ingrediente pentru supa crema de linte:

1 ½ ceasca de linte rosie, inmuiata 12 ore

1 ceapa

4 catei de usturoi

2 morcovi

3 linguri de ulei de masline

o conserva de rosii taiate

3 lingurite de chimen

2 lingurite de paprika

¼ lingurita de piper cayenne

½ lingurita de sare

1/8 lingurita de piper proaspat

1 litru de supa de legume

1/3 ceasca de migdale

1 lamaie

patrunjel si iaurt pentru garnisit

Supa crema de linte – Preparare:

Ideal este sa ai deja lintea inmuiata, cel putin 12 ore, inainte sa te apuci de supa. Poti, insa, sa folosesti si linte uscata, pe care va trebui sa o fierbi mai mult. Iti vom spune cum mai jos.

Toaca ceapa si usturoiul, taie rondele morcovii si toaca si putin patrunjel.

Incalzeste uleiul de masline si adauca ceapa, usturoiul si morcovii si soteaza-le, patru-cinci minute, amestecand ocazional.

Adauga rosiile, chimenul, paprika, piperul cayenne, sarea si piperul. Soteaza-le inca doua minute, amestecand din cand in cand.

Adauga supa de legume si lintea. Lasa-o sa dea in fiert si gateste-o pana cand lintea se inmoaie bine, 10-15 minute, daca ai hidratat-o in prealabil, si 20-30 de minute daca ai folosit-o uscata.

Cand supa crema de linte e gata, pastreaza din ea un sfert si restul toarn-o in blender si omogenizeaz-o bine – asta daca iti place ca supa sa aiba o textura mai densa si sa se simta si lintea intreaga; amesteca cele doua tipuri de supa. Daca iti place ca supa sa fie cremoasa si fina o poti pulsa pe toata in blender.

Separat, prajeste migdalele intr-o tigaie, fara ulei, unu-doua minute.

Cand servesti supa crema de linte, asezoneaz-o cu migdale prajite, patrunjel proaspat, putin iaurt grecesc si zeama de lamaie!

Acum ca stii cum sa faci o supa de linte delicioasa, iata si alte cateva idei ca sa gatesti cu linte!

Foto: Stockfood